DUGO ČUVANA TAJNA

NEVJEROJATNA PRIČA JEDNOG OD NAJVEĆIH ZNANSTVENIKA DANAŠNJICE Kako je u 57. godini sasvim slučajno doznao strašnu istinu o svojim pravim roditeljima

Paul Nurse
 Felix Ordonez / REUTERS
U svom serijalu o znanstvenim idolima, Tanja Rudež piše o Paulu Nurseu, velikanu s Nobelovom nagradom iz medicine i titulom viteza, čija je majka zatrudnila sa 17 godina. Do 57. godine života mislio je da mu je sestra

Sir Paul Nurse (67) jedan je od najuglednijih britanskih znanstvenika današnjice. No, da "život piše romane", taj nobelovac i bivši predsjednik Royal Societyja (britanska akademija znanosti) spoznao je prije 10 godina kada je otkrio dugo čuvanu obiteljsku tajnu da je žena koju je smatrao svojom sestrom zapravo njegova majka.

Istinu o svom podrijetlu Nurse vjerojatno ne bi nikad saznao da 2006. godine, dok je bio predsjednik Sveučilišta Rockefeller u New Yorku, nije odlučio zatražiti zelenu kartu. Ispunio je formulare, no nakon nekoliko mjeseci američko Ministarstvo domovinske sigurnosti odbilo je njegov zahtjev s obrazloženjem da mu je izvod iz matične knjige rođenih nepotpun. Nurse je zatim iz Velike Britanije naručio originalni dokument i otišao na odmor na Novi Zeland. Smatrajući da je ponovna predaja dokumenata za zelenu kartu puka formalnost, zadužio je tajnicu da preda izvod iz matične knjige s formularima koje je prethodno popunio.

Kad se nakon nekoliko tjedana vratio s odmora, tajnica mu je rekla da su iskrsnuli problemi jer je pogrešno naveo ime svoje majke.

- Nemojte biti smiješni, kako bih mogao krivo napisati majčino ime - ljutito je rekao Nurse, a zatim od tajnice uzeo izvod iz matične knjige rođenih. Na njemu je pisalo da je njegova majka Miriam Nurse, njegova pokojna sestra, a ime oca bilo je nepoznato. Paul Nurse je bio u šoku. Najprije je mislio da je to greška, no ubrzo je spoznao da je dokument originalan i da je on 57 godina živio u uvjerenju da su ljudi koje je smatrao svojim roditeljima zapravo njegovi djed i baka, a Miriam, njegova 18 godina starija sestra, zapravo njegova majka. Danima je bio u košmaru, a zatim je odlučio istražiti istinu o svom podrijetlu. No, problem je bio to što su Miriam Nurse i njezini roditelji već godinama bili mrtvi.

U mislima se vratio u djetinjstvo. Rođen je u Norwichu, a odrastao u sjevernom Londonu, u radničkoj obitelji. Njegov tobožnji otac bio je mehaničar, a "majka" spremačica. Za razliku od ostalih troje djece obitelji Nurse koja su školu napustila već sa 15 godina, Paul je od djetinjstva bio zaljubljenik u znanost i odličan učenik. Prvi je u obitelji stekao fakultetsku diplomu, a nakon doktorata iz biologije izgradio je uspješnu znanstvenu karijeru. Kraljica Elizabeta II. 1999. godine odlikovala ga je viteškom titulom sir, a 2001. godine dobio je, s Timom Huntom i Lelandom Hartwellom, Nobelovu nagradu za medicinu. Kada mu je švedski kralj Carl Gustaf uručio to veliko priznanje, Nurse se u svom govoru s mnogo ljubavi i topline osvrnuo na svoju skromnu radničku obitelj koja mu je pružila sve kako bi stekao fakultetsku diplomu.

Tragajući za korijenima, Paul Nurse obratio se za pomoć rođakinji koja je živjela u njegovu rodnom gradu Norwichu.

- Rekla mi je da je moja majka Miriam zatrudnjela sa 17 godina te su je poslali teti u Norwich nekoliko mjeseci prije moga rođenja. To je bilo kao u Dickensovu romanu. Zatim je i moja baka došla u Norwich i kad sam rođen, preuzela me je kao svoje četvrto dijete. Baka i djed su željeli zaštititi svoju kćer, odnosno moju majku od sramote - pričao je Nurse više puta svoju neobičnu životnu priču.

Kad je Paul Nurse imao tri godine, njegova majka Miriam se udala i otišla iz roditeljskog doma. Imala je troje djece, a svome suprugu nikada nije rekla istinu o Paulu. Bolovala je od multiple skleroze i rano je umrla. - Kada je umrla, uz njezin su krevet bile slike četiriju malih beba, njezino troje djece i ja - rekao je jednom prilikom Nurse.

Od trenutka kada je spoznao istinu o svom podrijetlu, Paul Nurse traga za biološkim ocem. Prema pričama koje sam čula od njegovih prijatelja, dugo je bio uvjeren da je njegov otac neki od američkih vojnika koji su krajem 1940-ih boravili u Velikoj Britaniji. Nekoliko puta bio je gotovo uvjeren da je našao oca, ali se nakon DNK analize pokazalo da je bio u zabludi.

- Nisam loš genetičar, no moja vlastita obitelj uspjela je više od pola stoljeća zatajiti genetičku priču o mome podrijetlu - često ističe sir Paul. Za ocem još traga.

Ovaj tekst objavljen je u 66. broju magazina Svijet. Sljedeći broj Svijeta naći će se na kioscima 8. siječnja 2017. u paketu s Nedjeljnim Jutarnjim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 22:25