ZNANSTVENO OTKRIĆE

NEVJEROJATNA VIJEST: NAJBOLJI 'LIJEK' PROTIV ĆELAVOSTI NALAZI SE U McDONALDSU!? Pomaže u ponovnom rastu dlaka na glavi i leđima glodavaca

 Profimedia, Alamy
 

Prženi krumpirići iz McDonaldsa sadrže sastojak koji bi mogao biti koristan u liječenju ćelavosti. No to ne znači da svi koji imaju 'rijetko lijepu kosu' odmah moraju pohitati do obližnjeg fast-food restorana.

Istraživači japanskog Yokohama nacionalnog sveučilišta, ustanovili su da se kemikalija koju koristi McDonalds može koristiti kao baza za rast folikula dlake kod miševa, piše CBS News.

U nedavno objavljenoj studiji, znanstvenici su rekli da je formula koja sadrži dimetilpolisiloksan pomogla ponovnom rastu dlaka na glavi i leđima glodavaca.

Studija je objavljena u znanstvenom časopisu Biomaterials i u njoj je opisano kako je pomoću kemikalije koja sadrži dimetilpolisiloksan, uzgojeno 5000 folikula dlake koji su potom uspješno presađeni na gole miševe.

Točnije, kemikalija je pomogla čitavom procesu, no ipak nije potaknula širenje područja s novom dlakom.

Iz McDonaldsa su izvijestili da se dimetilpolisiloksan u pripremi njihove hrane koristi u jako malim dozama kako se ulje u kojem se prže Chicken McNuggetsi, krumpirići i riblji štapići ne bi zapjenilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 00:08