DVA TOKA, DVIJE RIJEKE

Nevjerojatno otkriće: Ispod Amazone na dubini od 4 kilometra teče najveća podzemna rijeka na svijetu

Znanstvenici su je otkrili proučavajući temperaturne razlike u 241 neaktivnom naftnom izvoru koji su probušeni 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća

Brazilski su znanstvenici otkrili znakove postojanja velike podzemne rijeke koja teče ispod rijeke Amazone.

Valiya Hamza s Brazilskog nacionalnog opservatorija navodi kako postoje indikacije da je podzemna rijeka dugačka gotovo 6000 kilometara smještena na dubini od 4000 metara ispod površine.

Znanstvenici su je otkrili proučavajući temperaturne razlike u 241 neaktivnom naftnom izvoru koji su probušeni 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća.

Hamza ističe kako su informacije o temperaturi omogućile njegovom tim znanstvenika da otkrije točan tok rijeke ispod Amazone . Procjenjuje se kako je tok podzemne rijeke, koja ima slične konture kao i Amazona, 3000 kubičnih metara po sekundi. To je svega tri posto riječnog toka Amazone koja izvire u peruanskoj džungli i ulijeva se u Atlantski ocean i smatra se najdužom rijekom na svijetu - od čak 6800 kilometara.

Unatoč tome, znanstvenici vjeruju kako je riječ o jednoj od ako ne i najvećoj podzemnoj rijeci na svijetu. Osim toga, ona bi mogla biti odgovorna za nisku razinu saliniteta u vodama oko ušća Amazone.

Međusobnim dogovor podzemna je rijeka nazvana Hamza, u čast indijskog znanstvenika Valiya Mannathala Hamze koji područje gdje je otkrivena proučavao punih 40 godina.

Istraživanje rijeke će se nastaviti, a pretpostavlja se kako će se tek krajem 2014. godine imati snažne dokaze o njezinom postojanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. ožujak 2023 16:21