LIJEK ZA LJUBAV

Nije antidepresiv, nije na recept i djeluje na dulje staze: Zove se Amorex. Liječi tužno srce

Amorex je lijek na prirodnoj bazi, od biljke Griffonia simplicifolia i nije farmakološki lijek

ZAGREB - Stoljećima je slomljeno srce bilo izvor patnji, iz čega su nastajale ljubavne pjesme, romani, stihovi i knjige. Svatko je barem jednom u životu bio nesretno zaljubljen, odbijen ili ostavljen.

Zbog nesretne ljubavi nekoga boli trbuh, netko osjeća bol u prsima, često ne možemo duboko udahnuti, osjećamo unutarnji nemir. No čini se da su znanstvenici smislili kako prebroditi ljubavnu patnju. Umjesto alkohola u kojem se utapa tuga, od sada ćemo moći popiti Amorex - pilulu protiv slomljenog srca.

Dublje razine

- Kad vas nakon godina zajedničkog života ostavi muž ili djevojka koju volite nađe drugog, imate osjećaj prevarenosti, nepoštovanja i raspada cijelog sistema. Tada bi u cijelu priču trebao ući Amorex kako bi smirio akutnu ljubavnu bol. Amorex je lijek na prirodnoj bazi, od ekstrakta biljke Griffonia simplicifolia. Nije farmakološki lijek, već nutricionistička stvar koja bi se trebala dobiti bez recepta u ljekarnama. Amorex nije niti sredstvo za smirenje, on radi na dubljim razinama i mijenja strukturu serotonina i endorfina - kaže psihoterapeutkinja Denisa Legac, koja je među prvima u Hrvatskoj Amorex počela preporučivati svojim pacijentima.

On bi se na policama hrvatskih ljekarni trebao naći na proljeće, a proizvodi ga austrijska kompanija Coropharm. Amorex je ispitao talijanski znanstvenik Enzo Emanuele, koji je zaslužan i za otkriće da je faktor rasta u živčanom sustavu zaslužan kao biokemijski uzrok zaljubljivanja kod ljudi.

Osjećaj opsesivnosti

- Tableta sadrži 5-hidroksitriptofan (5-HTP), prirodnu aminokiselinu u biosintezi serotonina. Istraživanja su dovela do hipoteze da neuzvraćena ljubav može biti povezana s depresivnim osjećajima zbog smanjenja razine serotonina.

Amorex podiže centralnu razinu serotonina i tako ispravlja promjene povezane s osjećajima depresije i opsesivnosti tijekom perioda slomljenog srca - rekao je talijanski patolog Emanuele. No možemo li potisnuti osobu u koju smo nesretno zaljubljeni?

- Opsesivno razmišljanje o voljenoj osobi povezuje se sa smanjenom razinom serotonina, što Amorex ispravlja. No, ljubav je toliko kompleksna stvar da čvrsto vjerujem kako Amorex djeluje bolje zajedno s dobrom psihoterapijom - objasnio je doktor Emanuele. Pilula bi nas trebala primiriti da više ne osjećamo paniku i nemir, a za početak bi je trebalo piti dvije ujutro i dvije navečer.

- Psihijatri žele strpati ljubavnu bol pod depresiju. To nema veze s ranjivošću ili tendencijom da budemo depresivni, to je samo ljubavni jad - kaže Legac.

Djeluje kao pomoć pri ljubavnoj separaciji

Amorex nije farmakološki lijek i ne tretira depresiju, stoga vam ga neće moći prepisati liječnik. Bez recepta će se moći kupiti u ljekarnama. Nije antidepresiv i ne spada u skupinu benzodiazepina, kao primjerice Xanax, koji se uzima za smirenje. - Ne možemo romantičnu ljubav definirati kao psihozu.

Ako, primjerice, uzimate Xanax, on djeluje nakon 20 minuta. Amorex ne djeluje tako, od njega vam je bolje na dulje staze, jer mijenja strukturu serotonina i endorfina. Ako ga redovito uzimate, nakon nekog razdoblja bit će vam bolje - objašnjava psihoterapeutkinja Denisa Legac. On djeluje točno za ono što i piše - kao pomoć pri separaciji i da lakše prebolimo kad nas netko ostavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 19:51