ZAPANJUJUĆI PRIZORI

NIKAD OBJAVLJENE FOTOGRAFIJE OSVAJANJA MJESECA! Od prvog svemirskog selfieja do izlaska Zemlje

Davnog 24. listopada 1946 svijet je po prvi puta imao priliku vidjeti fotografiju iz svemira. Prikazivala je naš mali planet s visine od stotinjak kilometara. "Umjetnik" iza ove sada već slavne fotografije je V2 raketa, programirana da svakih 1,5 sekundu otvori zatvarač fotoaparata prije nego što čeličnu kasetu s filmom, nekoliko minuta nakon polijetanja, vrati natrag na Zemlju.

Upravo je ta fotografija u centru aukcije koja će se održati ovog mjeseca. "Od Zemlje do Mjeseca: Stare NASAine fotografije prvih putovanja izvan našeg planeta" naziv je aukcije koja će posjetiteljima, i potencijalnim kupcima, prezentirati 600 vizualnih komadića povijesti svemirskog programa, od prvog svemirskog "selfija" do panoramskih snimki lunarnih kanjona.

Jedan od zapaženijih izložaka sigurno će biti onaj iz 1969., godine kada je Neil Armstrong prvi puta zakoračio na Mjesec. Trebale su proći čak dva desetljeća nakon herojske misije Apolla 11 prije nego što je NASA u svojem arhivu pronašla fotografiju Armstronga kako stoji pored lunarnog modula. Prije toga je bilo uvriježeno kako su sve fotografije s prvog čovjekovog posjeta drugom nebeskom tijelu mutni i zrnati proizvodi snimanja TV i 16mm kamerom.

Aukcija će ovim toga ponuditi i brojne druge fotografije, čiji su autori također astronauti. Bit će tu fotografija Johna Glenna, prvog čovjeka koji je ponio kameru u svemir, Eugenea Cernana, posljednjeg čovjeka koji je hodao Mjesecom, Eda Whitea, svemirskog šetača iz 1965. koji je dokumentirao svoju misiju Gemini 4 te brojne druge.

Sarah Wheeler, šefica fotografije u akcijskoj kući Bloomsbury, ističe kako spomenute slike ne samo da reflektiraju zlatno doba svemirskog istraživanja već i zlatno doba fotografije. Na koncu konca, fotke su snimljene prastarim Kodak aparatima te ispisane nedugo nakon toga. Očekuje se da će fotografije postići cijenu između 300 i 10,000 funti.

- Teško je povjerovati da je većina ovih fotografija na aukciji desetljećima bila nepoznata široj javnosti sve dok NASA nije odlučila digitalizirati svoj arhiv. Ovo se pogotovo odnosi na kolekciju mozaika i panorama koje su astronauti Apolla uhvatili tijekom lunarnog istraživanja - zaključila je Wheeler.

Aukcija počinje 26.2. u Londonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 04:52