‘PROCURIO‘ DOKUMENT

Njemačka, Italija i Francuska zajedno će regulirati umjetnu inteligenciju

Ilustracija opasnosti od umjetne inteligencije

 Piero Nigro/Zuma Press/Profimedia
Tri vlade podržavaju preuzimanje obaveza na dobrovoljnoj bazi za manje i veće AI tvrtke u Europskoj uniji

Francuska, Njemačka i Italija postigle su dogovor o zajedničkoj regulaciji umjetne inteligencije (AI), pokazuje zajednički dokument u posjedu Reutersa za koji se očekuje da će ubrzati pregovore na europskoj razini.

Tri vlade podržavaju preuzimanje obaveza na dobrovoljnoj bazi za manje i veće AI tvrtke u Europskoj uniji.

Europska komisija, Europski parlamenti i Vijeće Europske unije trenutno raspravljaju kako bi se savez trebao postaviti.

Europski parlament u lipnju je predstavio „AI akt” kojega je cilj spriječiti rizike AI aplikacija i izbjeći diskriminatorne efekte, istodobno podržavajući inovativnu snagu AI-ja.

Parlament je tijekom rasprave predložio kodeks ponašanja koji bi u početku bio obvezujuć samo za velike AI providere, većinom iz SAD-a.

Tri vlade smatraju da da kompetitivna prednost za manje europske tvrtke može imati i negativan učinak jer će umanjiti povjerenje u njih i rezultirati manjim brojem korisnika.

Kodeks stoga mora biti obvezujuć za sve, tvrde tri države. U početku ne bi trebale postojati sankcije, no s vremenom bi se trebao postaviti i sustav kazni.

Njemačko ministarstvo gospodarstva, zaduženo za pregovore s ministarstvom digitalnih pitanja, smatra kako se zakoni i državna kontrola ne bi trebali orijentirati na sam AI, nego na njegovu primjenu.

Vlade diljem svijeta pokušavaju iskoristiti ekonomske dobrobiti AI-ja, no razmatraju i njegovu sigurnost.

Velka Britanija u studenom je održala svoj prvi skup na tu temu, a Njemačka će u ponedjeljak i utorak biti domaćin digitalne konferencije u Jeni koja će okupiti predstavnike iz svijeta politike, biznisa i znanosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. studeni 2023 14:28