MAPA INTELIGENCIJE

NJEMAČKI PSIHOLOG PRIZNAO 'Da, pogriješili smo! Hrvati sada imaju IQ 97, ono su stari podaci'

ZAGREB - U studiji objavljenoj 2009. godine u časopisu Talent Development and Excellence, na osnovi testova procjene učenika iznijeli smo da je IQ Hrvata 96, rekao nam je njemački psiholog Heiner Rindermann, profesor na Tehnološkom sveučilištu u Chemnitzu.

Prof. Rindermannu obratili smo se nakon što je prije nekoliko dana češki lingvist i matematičar Jakub Marian objavio mapu „Prosječan IQ u Europi po zemljama“ koja je pokazala da je kvocijent inteligencije Hrvata 90 i jedan od najnižih u Europi. Marianova mapa bila je zasnovana na Rindermannom radu iz 2007. godine u kome je njemački psiholog istraživao povezanost IQ i kvalitete obrazovnog sustava.

No, kako smo jučer pisali , u tom je radu Rinermann iznio podatke o IQ Hrvata iz 1952. godine.

- Moja sadašnja, ali još neobjavljena procjena govori da je IQ Hrvata 97. Ona se zasniva na psihometrijskom IQ i testovima procjene učenika, korigiranim na razne načine – rekao nam je Rindermann. On tvrdi da kvaliteta obrazovanja utječe na IQ, ali baš kao i prehrana te obrazovanje u obitelji i cijeli niz čimbenika.

Rindermannova studija u časopisu Talent Development and Excellence pokazuje kao najveći IQ na svijetu u prosjeku imaju stanovnici Južne Koreje (106), zatim Japana (105) i Singapura (105) dok u Europi prednjače Finska (103) i Estonija (102).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:19