CRISPR-Cas 9

Nobel za kemiju Amerikanki i Francuskinji: Njihovo otkriće naziva se revolucijom u znanosti

Emmanuelle Charpentier i Jennifer Doudna
 Miguel Riopa
Njihova metoda omogućava da se na točno određenom mjestu u DNK izrežu neki dio, neki neispravan gen, i zamijene ga drugim


Jennifer Doudna i Emmanuelle Charpentier ovogodišnje su dobitnice Nobelove nagrade za kemiju, a nagrađene su za „razvoj metoda za uređivanje gena“, priopćio je danas na konferenciji za novinare u Stockholmu Goran Hansson, tajnik Švedske kraljevske akademije znanosti.

Amerikanka Jennifer Doudna (56) profesorica je na Sveučilištu California u Berkeleyu, a Francuskinja Emmanuelle Charpentier (52) direktorica je nove znanstvene institucije koja se bavi znanošću o patogenima u sklopu Instituta Max u Berlinu. Te dvije molekularne biologinje objavile su 2012. godine u časopisu Science prvi rad koji demonstrira mogućnosti metode CRISPR-Cas9 u modifikaciji gena. CRISPR-Cas 9 jest metoda koja omogućava ciljano modificiranje ili zamjenu jednog ili više gena.

image
Proglašenje dobitnika
Henrik Montgomery

CRISPR-Cas9 mnogi nazivaju revolucijom u znanosti jer znanstvenicima omogućava da na točno određenom mjestu u DNK izrežu neki dio, neki neispravan gen, i eventualno ga zamijene drugim, ispravnim ili korisnim. Prednost je te tehnologije njezina relativna jednostavnost, visoka preciznost i učinkovitost, a mnogi je smatraju jednim od najvećih prodora u povijesti biologije jer pruža široku lepezu primjene.

Primjerice, CRISPR omogućava stvaranje puno produktivnijih industrijskih mikroorganizama, kao što su kvasci i bakterije za proizvodnju vitamina, boja, biopolimera ili prehrambenih enzima. Puno se nade u novu tehnologiju polaže u medicini, u slučajevima kad je točno poznat genetički uzrok određene nasljedne bolesti i kad je takav uzrok ograničen na promjene u malom broju gena. Naposljetku, CRISPR pruža goleme mogućnosti u biotehnologiji biljaka.

image
Emmanuelle Charpentier
Miguel Riopa

Između Jennifer Doudna i Emmanuelle Charpentier s jedne strane i harvardskog znanstvenika Feng Zhanga s druge, godinama se vodi borba oko patentnih prava oko tehnologije CRISPR-Cas-9. Dodjelom nagrade Doudni i Charpentier, Nobelovo povjerenstvo jasno je odabralo stranu, a na konferenciji za novinare naglašeno je da se kod izbora laureta vodi računa o etičnosti u znanosti. Jennifer Doudba i Emmanuelle Charpentier već su nekoliko godina spominjanje kao favoritkinje laureatkinje za, a podijelit će 1,1 milijun dolara novčane nagrade.

image
Jennifer Doudna
Brian Ach
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:00