‘DUBOKO ŽALIMO...‘

Nobel za kemiju otišao znanstvenicima koji su otkrili kvantne točke: Proglašenju prethodio mini skandal

Nobel za kemiju

 Jonathan Nackstrand/Afp
- Ovo je naravno vrlo nesretno. Duboko žalimo zbog onoga što se dogodilo, rekao je predsjednik Nobelova komiteta Johan Aqvist

Dobitnici ovogodišnje Nobelove nagrade za kemiju su Moungi Bawendi, Louis Brus i Alexei Ekimov za otkriće i sintezu kvantnih točaka, priopćio je danas Nobelov odbor Švedske kraljevske akademije.

Kvantne točke, koje je Kraljevska švedska akademija znanosti opisala kao "najmanje komponente nanotehnologije", koriste se u LED svjetlima i televizijskim ekranima i mogu pomoći kirurzima pri uklanjanju tkiva raka. "Kvantne točke stoga donose najveću korist čovječanstvu", stoji u priopćenju Kraljevske švedske akademije znanosti.

- Dugo vremena nitko nije mislio da možete napraviti tako male čestice. Ali ovogodišnji laureati su uspjeli - rekao je Johan Aqvist, predsjednik Nobelova odbora za kemiju, na konferenciji za novinare najavljujući laureate.

Moungi Gabriel Bawendi rođen je u Parizu, ali već dugo živi u SAD-u gdje je profesor na Massachusetts Institute of Technology (MIT). Louis Brus je profesor emeritus na Sveučilištu Columbia. Alexei (Aleksej) Ekimov rođen je u Rusiji, ali od 1999. godine živi u SAD-u gdje radi za Nanocrystals Technology, tvrtku sa sjedištem u državi New York. - Iznimna je čast. Jako sam iznenađen, pospan, šokiran i vrlo počašćen – rekao je Moungi Bawendi u telefonskom razgovoru nekoliko minuta nakon objave imena.

Suprotno tradiciji tajnovitosti prema kojoj se dobitnici najvećeg znanstvenog priznanja saznaju tek na konferenciji za novinare u Stockholmu, imena ovogodišnjih laureata "iscurila" su nekoliko sati ranije i objavio ih je švedski dnevni list Dagens Nyheter što su prenijeli i Reuters te Associated Press. Iz Akademije su poručili da se pokušava shvatiti zašto su imena ranije objavljena.

- Ovo je naravno vrlo nesretno. Duboko žalimo zbog onoga što se dogodilo - rekao je Johan Aqvist. Inzistirao je na tome da se konačna odluka o laureatima donosi na sastanku neposredno prije službenog proglašenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 17:57