TAJNA KLONIRANJA

Nobelovu nagradu za medicinu odnijeli Britanac i Japanac: Otkrili kako odrasle stanice pretvoriti u matične

Britanac John B. Gurdon (79) i Japanac Shinya Yamanaka (50) ovogodišnji su dobitnici Nobelove nagrade za medicinu i fiziologiju, priopćilo je jučer Nobelovo povjerenstvo. Dvojica znanstvenika nagađena su za svoja otkrića na području kloniranja i matičnih stanica što bi u budućnosti moglo otvoriti put novim tretmanima niza oboljenja: od dijabetesa do Parkinsonove i Alzheimerove bolesti.

- Ovogodišnja Nobelova nagrada prepoznaje dvojicu znanstvenik koji su otkrilo da se odrasle, specijalizirane stanice mogu reprogramirati i postati nezrele stanice sposobne da se razviju u bilo koje tkivo u tijelui - istaknulo je Nobelovo povjerenstvo.

John B. Gurdon (79), dugogodišnji profesor stanične biologije na Cambridgeu, jedan je od pionira kloniranja, a prvi je još 1962. godine u eksperimentu na žabama otkrio kako se specijalizirane stanice, poput kožnih ili crijevnih, mogu iskoristiti za stvaranje punoglavaca. Njegovo je otkriće otvorilo put rođenju prvog kloniranog sisavca ovce Dolly koja je na svijet došla 1996. godine.

Gotovo 45 godina kasnije njegov japanski kolega Shinya Yamanaka sa Sveučilišta Kyoto uspio je izolirati embrionalne matične stanice reprogramiravši stanice kože odrasle osobe. Embrionalne matične stanice nazivaju čarobnim sjemenom jer se iz njih razvijaju specijalizirane stanice svih 220 vrsta tkiva u našem organizmu.

Znanstvenici već neko vrijeme smatraju kako bi one mogle postati ključ u regeneraciji oštećenih tkiva i organa te temelj liječenja dijabetesa, srčanih oboljenja, sljepoće, moždanog udara, Parkinsonove i Alzheimerove bolesti. No, embrionalne matične stanice su i predmet vruće etičke rasprave jer su se kao izvor za njihovo dobivanje koristili embriji odbačeni nakon umjetne oplodnje ili pobačaja te oni dobiveni kloniranjem. No, postignuće dr. Yamanake otklonilo je etičke preprike pa je već 2007. godine proglašeno prekretnicom u znanosti, "u biologiji ekvivalentu prvom avionu braće Wright".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:47