REVOLUCIONARNI TRETMAN

Nova era medicine: Paralizirani će opet hodati zahvaljujući terapiji 'čarobnim sjemenom'!

Desetak pacijenata s ozljedama leđne moždine liječi se pomoću embrionalnih matičnih stanica, a najveća je opasnost da se u tijelu pacijenta razvije tumor

ZAGREB - U SAD-u je, pod vodstvom kalifornijske biotehnološke kompanije Geron, počeo prvi klinički pokus u svijetu utemeljen na embrionalnim matičnim stanicama.

- Početak kliničkog pokusa prekretnica je u liječenju pomoću embrionalnih matičnih stanica. Kada smo 1999. počeli s razvojem terapije, mnogi su predviđali da će proći nekoliko desetljeća do kliničkog pokusa - izjavio je dr. Thomas Okarma, predsjednik kompanije Geron koja je od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) dobila dozvolu za klinički pokus. U taj će pokus biti uključeno desetak pacijenata s ozljedama leđne moždine.

Prvom pacijentu u ponedjeljak su u Shepherd Centru u Atlanti injektirane embrionalne matične stanice na mjesto ozljede. Identitet pacijenta nije poznat, no zna se da je njegova ozljeda rezultat nesreće koja se dogodila u posljednja dva tjedna.

Dvogodišnje testiranje

- Naše medicinsko osoblje pažljivo će pratiti napredak pacijenta kao dio kliničkog pokusa - izjavio je Donald Peck Leslie, medicinski direktor Shepherd Centra, jedne od sedam američkih bolnica uključenih u Geronov klinički pokus koji će potrajati dvije godine.

Svim pacijentima embrionalne matične stanice bit će injektirane u roku od 14 dana nakon nastanka ozljede.

Naime, znanstvenici smatraju da je najveća šansa da se oštećeni živci regeneriraju ako se matične stanice injektiraju ubrzo nakon ozljede leđne moždine. U sklopu pokusa, pacijentima će biti injektirani milijuni matičnih stanica dobivenih iz embrija preostalih nakon umjetne oplodnje.

Embrionalne matične stanice popularno nazivamo “čarobnim sjemenom” jer iz njih nastaje 220 vrsta specijaliziranih stanica koje tvore ljudska tkiva. Znanstvenici smatraju da bi se one mogle koristiti kao izvor tkiva pri transplantaciji te kao potencijalna terapija u liječenju dijabetesa, srčanih oboljenja, Parkinsonove i Alzheimerove bolesti, ozljeda leđne moždine i sljepoće.

Rizik tretmana - tumori

Na razvoj terapije pomoću koje bi se paraliziranim osobama pomoglo vratiti izgubljene pokrete Geron je uložio 200 milijuna dolara. Klinički pokus bio je planiran još za ljeto prošle godine, ali je zbog nedovoljne sigurnosti nove terapije odgođen. Naime, novi tretman nije bez rizika, a najveća opasnost jest da se iz golemog broja embrionalnih matičnih stanica injektiranih u tijelo pacijenta razvije tumor.

Uostalom, cilj prve faze Geronova kliničkog pokusa jest ispitati sigurnost novoga tretmana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:03