ZNANTVENA IKONA

NOVA RADIKALNA TEORIJA STEPHENA HAWKINGA KOJI ĆE VAS ODUŠEVITI 'Crne rupe su prolaz u neki paralelni svemir'

 Colourbox

Stephen Hawking na predavanjuu Stockholmu iznio je radikalnu teoriju o crnim rupama u kojoj je objasnio da 'nije baš istinita tvrdnja da sve što rupa 'usiše' više nikada ne izađe vani'. Briljantni znanstvenik objasnio je kako je bijeg iz crne rupe itekako moguć.

- Moguć je, ali nažalost po svemirske putnike, završili bi negdje jako daleko...

Hawking je pokušao uvjeriti ljude da crne rupe i nisu tako 'crne' i da bi one mogle biti prolaz u neki paralelni svemir.

- Ako je velika i rotirajuća, onda bi mogla odvesti putnika u paralelni svemir. Al taj se nesretnik ne bi mogao vratiti natrag. Ja osobno tako nešto ne bih volio probati, iako bi rado otputovao u svemir - nasmijao je prisutne Hawking.

Ova nova teorija zapravo je pokušaj odgovora fizičarima na problem što se događa s predmetima kada prođu događajni obzor, od kuda se čak ni svjetlost ne može vratiti. Znanstvenici vjeruju da podaci o objektu mogu biti sačuvani čak ako je predmet progutan, a Hawking misli da se informacije čuvaju na rubu horizonta. To zapravo znači da se nikada i ne probije do rupe, pa se ne mogu i vratiti...

- Dakle, ako osjećate da ste u crnoj rupi, ne odustajte. Postoji izlaz - zaključio je Hawking.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 07:03