UGLEDNI FIZIČARI

NOVA TEORIJA VELIKOG PRASKA 'Big Bangom je nastao još jedan svemir u kojem vrijeme teče unatrag'

 NASA

Zašto vrijeme ide samo u jednom smjeru? Zašto je budućnost toliko različita od prošlosti? Iako se odgovori mogu činiti očitima, ona već stoljećima muče znanstvenike.

No, u znanstvenoj zajednici pojavila se nova teorija koja predlaže revolucionaran odgovor - a to je da vrijeme ne teče samo u jednom smjeru te da postoji još jedan svemir, zrcalna slika našega, u kojem vrijeme ide unatrag.

Znanstvenici su proveli eksperiment kojim se pokušao rekonstruirati nastanak svemira, a on ih je doveo do teorije da je Veliki prasak stvorio zrcalni prikaz našeg svemira, u kojem je vremenski pravac okrenut u drugom smjeru.

Eksperiment je riješio ključan problem teorijske fizike, a to je da svi njezini osnovni zakoni, poput relativnosti i gravitacije, djeluju sasvim normalno i kad vrijeme ide u drugom smjeru.

Trenutna teorija sugerira da entropija - sila koja tjera svemir da s vremenom postane sve kaotičniji, također tjera i vrijeme prema naprijed. S obzirom da je svemir na početku bio uređen, kako postaje sve kaotičniji, tako kaotičnije postaje i vrijeme.

Ali to ovisi o pretpostavci da je svemir u početku bio iznimno uređen, kaže Steven Carlip s kalifornijskog sveučilišta. I dok mnogi znanstvenici rade na ovoj teoriji, nemoguće ju je dokazati.

Ali nova teorija kaže da se vrijeme ne mora kretati samo u jednom smjeru, što bi ustvari znanstvenicima potpuno riješilo problem.

Kad je svemir nastao, mogao je stvoriti još jedan, koji se proteže u drugom smjeru, napisali su Julian Barbour, Tim Koslowski i Flavio Mercati u Physical Review Letters.

Drugim riječima, ljudi misle da se vrijeme kreće u jednom smjeru jer vide samo jednu polovicu svemira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 09:42