RIJEDAK SINDROM

NOVE VAGINE ZA ONE KOJE IH NEMAJU Liječnici postigli nevjerojatan napredak u laboratorijskom uzgoju organa

Nakon desetljeća rada, skupini liječnika sa Sveučilišta Wake Forest u Sjevernoj Karolini uspjelo je gotovo nezamislivo.

Naime, tim urologa, specijalista za bio-inženjering, u posljednjih je nekoliko godina uspjelo u laboratoriju uzgojiti četiri umjetne vagine i implantirati ih ženama koje su rođene bez njih tako da one danas imaju u potpunosti normalan seks, ali ne mogu rađati djecu.

Žene kojima je bio potreban ovaj zahvat rođene su s rijetkim genetskim poremećajem, Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser sindromom (MRKH). Ženama s tim sindromom nije se razvio reproduktivni sistem dok su bile u majčinoj utrobi. One najčešće imaju jajnike, ali nemaju maternicu, cervikalni i vaginalni kanal.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

S ovim sindromom se u svijetu rađa jedna žena na njih 4500, a većina ih za njega sazna tek kada probaju prvi put stupiti u spolne odnose.

Stručni tim na čelu s profesorom Anthonyjem Atalaom, uzeli su od svake pacijentice uzorak epitelnih i mišićnih stanica iz predjela genitalija, a iz njih su kasnije stvorili vagine.

- Od komadića tkiva veličine poštanske marke uspjeli smo izazvati diobu stanica nakon čega smo uzgojili potpuno novo tkivo. Izradili smo specijalni bio-razgradivi kalup u oblikovan prema vagini, a oko kojeg je tkivo raslo. Mjesec i pol kasnije žene su operirane - objasnio je doktor Atal.

- Osam godina smo pratili naše pacijentice. One su u trenutku operacije imale između 13 i 18 godina. sve one danas mogu osjetiti želju za seksom i doživjeti orgazam - dodao je doktor.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:49