PERSONALIZIRANJE

Novi lijekovi protiv raka: S biomarkerima do preciznog liječenja

Uskoro će se terapija za liječenje raka određivati tek nakon testiranja biomarkerima koji će pokazati hoće li određeni tretman biti učinkovit

ZAGREB - Znanstvenici s Oxfordskog sveučilišta zajedno s kolegama s teksaškog Anderson Cancer Centra dokazali su kako se neki proteini mogu korisiti kao biomarkeri za utvrđivanje koristi liječenja pacijenata oboljelih od vrlo rijetkog oblika non-Hodgkin limfoma. - To je primjer personalizirane medicine koja teži individualnom liječenju svakog pacijenta - kazao je Nick La Thangue s Oxforda.

Rijetki oblik non-Hodgkina

Dodao je kako će to u budućnosti smanjiti troškove liječenja oboljelih od raka, ali i ubrzati odobravanje lijekova jer će se učinkovitost moći dokazati mnogo brže. Naime, i kod određivanja pacijenta koji će sudjelovati u studijama kojima se ispituju novi lijekovi biomarkeri bi imali veliku ulogu. Njima se može predvidjeti hoće li neka vrsta raka odgovoriti na liječenje određenim lijekom. Stručnjaci s Oxforda i Anderson Cancer Centra usredotočili su se na ispitivanje nove vrste lijekova pod nazivom HDAC inhibitori koji mogu zaustaviti histon deacetilazu. Ističu da su pokušavajući otkriti kod koga će djelovati SAHA lijekovi (Vorinostat, Zolinza) za liječenje non-Hodgkin limfoma, poznatog i kao kožni T-stanični limfom ili CTCL, istraživači koristili cijelu genomsku mapu iz koje su identificirali gen aktivan kod te vrste raka.

Visok postotak

U ovom slučaju to je bio biomarker HR23B kojim je potvrđeno da će na liječenje spomenutim lijekovima odgovoriti 71 postovonih kod kojih je testiranje potvrdilo prisutnost točno određenog proteina. No, znanstvenici tvrde da se na isti način, koristeći se genomskom mapom, mogu naći biomarkeri za svaku pojedinu vrstu raka kao i za pronalaženje novih lijekova.

Djelovanje na proteine

“Prije liječenja radila bi se biopsija tumora, a potom bi bile testirane pacijentove tumorske stanice na različite lijekove i u konačnici liječenje bi krenulo koktelom raznih antitumorskih lijekova prilagođenih u dozi i vrsti upravo njegovom raku”, opisuju američki znanstvenici budućnost personalizirane medicine. Već je dokazano da tumori uvijek imaju i dio osobitosti pacijenta po čemu se ista vrsta tumora razlikuje od oboljelog do oboljelog.

Nedvojbeno je da oboljele stanice mogu tijekom vremena imati i do 20 tisuća mutacija odnosno promjena u DNK koje onda napadaju pojedine organe. Znanstvenici su uvjereni da će identifikacija mutacija kod raka i njihova djelovanja na proteine značiti i bolje razumijevanje djelovanja lijekova protiv raka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:05