KLIMATSKE PROMJENE

NOVI PODACI ZAPREPASTILI ZNANSTVENIKE: OCEANI OSTAJU BEZ KISIKA! 'Ovo je jako zabrinjavajuće, neke vrste su ugrožene...'

 Alexander Dawson / Alamy / Profimedia
 

Klimatske promjene i zagađenje nutrijenata istiskuju kisik iz oceana te, posljedično, prijete životinjskim vrstama u njemu, pokazala je studija konzervacijske skupine IUCN, a prenio BBC.

Riječ je o najvećoj studiji te vrste dosad provedenoj, kojom je utvrđeno da su trenutačno niske razine kisika zabilježene na čak 700 lokacija. Za usporedbu, tijekom 1960-ih godina takvih je bilo samo 45.

Nestanak nutrijenata već je dobro poznat, no znanstvenici sada spoznaju da klimatske promjene pogoršavaju situaciju s kisikom. Posebno su ugrožene vrste kao što su tuna, morski psi i sabljarke. S druge strane, manje kisika odgovara, primjerice, meduzama.

Riječ je o zatvorenom krugu. Naime, kako se ispušta sve više ugljičnog dioksida, povećava se efekt staklenika, a oceani apsorbiraju većinu topline. Posljedica je da toplija mora zadržavaju manje kisika.

“Nismo znali za povezanost klimatskih promjena i smanjenja razine kisika u oceanima, i to je jako zabrinjavajuće. Ne samo da se smanjivanje kisika učetverostručilo u posljednjih 50 godina, nego će se, čak i u najboljim scenarijima, razina kisika i dalje smanjivati u oceanima”, tvrdi Minna Epps iz IUCN-a.

Ako se trendovi oko emisije nastave, oceani će do 2100. godine izgubiti tri do četiri posto kisika u prosjeku, a još više u tropskim regijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:09