KLIMATSKE PROMJENE

NOVI PODACI ZAPREPASTILI ZNANSTVENIKE: OCEANI OSTAJU BEZ KISIKA! 'Ovo je jako zabrinjavajuće, neke vrste su ugrožene...'

Diving with Jim Abernethy from West palm beach in florida. Special shark diving safari with hammerheads and tigersharks, Image: 34942954, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Alexander Dawson / Alamy / Profimedia
Alexander Dawson / Alamy / Profimedia

 

Klimatske promjene i zagađenje nutrijenata istiskuju kisik iz oceana te, posljedično, prijete životinjskim vrstama u njemu, pokazala je studija konzervacijske skupine IUCN, a prenio BBC.

Riječ je o najvećoj studiji te vrste dosad provedenoj, kojom je utvrđeno da su trenutačno niske razine kisika zabilježene na čak 700 lokacija. Za usporedbu, tijekom 1960-ih godina takvih je bilo samo 45.

Nestanak nutrijenata već je dobro poznat, no znanstvenici sada spoznaju da klimatske promjene pogoršavaju situaciju s kisikom. Posebno su ugrožene vrste kao što su tuna, morski psi i sabljarke. S druge strane, manje kisika odgovara, primjerice, meduzama.

Riječ je o zatvorenom krugu. Naime, kako se ispušta sve više ugljičnog dioksida, povećava se efekt staklenika, a oceani apsorbiraju većinu topline. Posljedica je da toplija mora zadržavaju manje kisika.

“Nismo znali za povezanost klimatskih promjena i smanjenja razine kisika u oceanima, i to je jako zabrinjavajuće. Ne samo da se smanjivanje kisika učetverostručilo u posljednjih 50 godina, nego će se, čak i u najboljim scenarijima, razina kisika i dalje smanjivati u oceanima”, tvrdi Minna Epps iz IUCN-a.

Ako se trendovi oko emisije nastave, oceani će do 2100. godine izgubiti tri do četiri posto kisika u prosjeku, a još više u tropskim regijama.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo