OBJAVLJENO U NATUREU

NOVI USPJEH HRVATSKOG ZNANSTVENIKA Veliko otkriće Borisa Lenharda u području genske terapije

Zagreb, 310807.Dr. Boris Lenhard biolog na sveucilistu u BergenuFoto: Davor Pongracic / Cropix-ned-
 Davor Pongračić/CROPIX
Znastvenici su došli do nove spoznaje o aktiviranju gena u ranoj fazi embrija

Međunarodna skupina znanstvenika pod vodstvom prof. Borisa Lenharda s Imperial Collegea u Londonu došla je do nove spoznaje kako se geni aktiviraju u ranom razvoju embrija.

To otkriće, objavljeno u vodećem znanstvenom časopisu Nature, važno je za daljnji razvoj genetskog inženjerstva, uključujući gensku terapiju. U studiji je sudjelovala i hrvatska znanstvenica Vanja Haberle, doktorandica na Sveučilištu Bergen, koja je i prva autorica, što znači da je obavila najveći dio rada.

- Svi oblici života prolaze proces transkripcije ili prepisivanja tijekom kojeg se genetička informacija prenosi iz DNK u RNK. Pritom se mjesta s kojih počinje prepisivanje, transkripcija pojedinih gena iz DNK u RNK nazivaju promotori - pojasnio je.

- Otkrili smo da se način na koji se u stanici određuje precizan početak svakog od tisuća gena u genomu razlikuje u različitim fazama životnog ciklusa i da u svakom slijedi određena pravila - dodao je Lenhard. Naglasio je da su do otkrića došli proučavajući aktivnost gena u genomu ribe zebrice u 12 faza ranog embrionalnog razvoja.

- Naše otkriće ima temeljno značenje jer pokazujemo nešto što nitko nije očekivao: da geni, kako bi bili aktivni u svim vrstama stanica u organizmu, moraju imati barem dva nezavisna skupa instrukcija koji se preklapaju -naglasio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:39