PUT U BUDUĆNOST

Novim avionom od New Yorka do Tokija za samo 90 minuta: Putnički bi avion letio 4020 km/h i tako promijenio način putovanja

Putnički bi avion letio 4020 km/h i tako promijenio način putovanja

XCOR , privatna kalifornijska raketna kompanija, objavio je fotografije supersoničnog aviona Lynx koji će početkom 2014. godine skupinu superbogatih putnika dovesti do ruba svemira.

Karta za let u trajanju od 45 minuta stoji oko 95.000 dolara, priopćio je za Huffington Post Bryan Campen, glasnogovornik XCOR-a.

No, Lynx je tek preteča supersoničnog aviona koji će prevoziti putnike između New Yorka i Tokija. Pri tome će let Lynxom trajati samo 90 minuta.

Komercijalni letovi

Takva bi letjelica polijetala i slijetala na pistu poput konvencionalnog aviona, ali bi letjela na visini od gotovo 100 kilometara, i to brzinom od oko 4020 kilometara na sat. Andrew Nelson, čelni čovjek kompanije XCOR, najavio je da bi se prvi komercijalni letovi između New Yorka i Tokija trebali uspostaviti u idućih 20 godina.

Testni letovi dvosjeda Lynx trebali bi početi 2013. godine, a čast da prvi polete pripala je Richardu Searfossu, bivšem NASA-inu astronautu, i Simonu Helbergu, zvijezdi serije “Teorija velikog praska”.

Veliki interes putnika

Plan razvoja 10 milijuna vrijedne letjelice Lynx najavljen je još 2008. godine, baš kad su svemirski poduzetnici Sir Richard Branson iz Virgin Galactica i Elon Musk iz SpaceX najavili razvoj sličnih raketnih aviona.

U međuvremenu, u svibnju ove godine SpaceX uspješno je lansirao svoju letjelicu, koja je prenosila teret, a ne putnike, na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS).

Bila je to prva privatna misija na ISS koji su dosad posjećivale letjelice u sklopu vladinih programa poput NASA-ina shuttlea i ruskog Sojuza. Richard Branson, pak, najavio je nedavno da će on i njegova djeca biti prvi putnici u svemirskom programu kompanije Virgin Galactic. Prvi takav let planira se potkraj 2013. godine. No, svoj interes za dvosatni svemirski let u aranžmanu Virgin Galactica već je iskazalo više od 500 putnika koji su za tu avanturu spremni platiti oko 200.000 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 17:37