OBJAVLJENO U ČASOPISU NATURE

NOVO ISTRAŽIVANJE OTKRILO Ljuskavci u sebi nose virus sličan koronavirusu koji trenutno hara svijetom

Ljuskavac
 Ardea / Profimedia

Ljuskavac, sisavac kojim se ilegalno trguje zbog ljuski i mesa, u sebi nosi virus sličan koronavirusu zbog kojeg je proglašena globalna pandemija, otkrilo je istraživanje objavljeno u časopisu Nature.

Kako piše BBC, znanstvenici su istaknuli da te životinje treba tretirati s oprezom te da je potrebno nadziranje divljih ljuskavaca kako bi se ustanovila njihova uloga u transmisiji koronavirusa na ljude.

No, na koji način je koronavirus koji hara svijetom prešao na ljude s ove divlje životinje još uvijek nije poznato.

Dan Challender sa Sveučilišta Oxford kazao je da su ljuskavci domaćini brojnim vrstama koronavirusa.

- Važno je da ustanovimo odakle potječe SARS-CoV-2 kako bismo se mogli nositi s trenutnom pandemijom, ali i kako bismo spriječili slične događaje u budućnosti - kazao je Challender.

Ljuskavcima se najviše trguje u Aziji, iako je zaštićen međunarodnim pravom. Meso ljuskavca smatra se delicijom u zemljama poput Kine, a njegove ljuske koriste se u tradicionalnoj medicini.

Elisa Panjang sa Sveučilišta Cardiff kazala je kako bi bilo užasno da ovo istraživanje rezultira istrebljenjem ljuskavaca.

- Ovo je trenutak da se izvrši pritisak na svjetske vlade i da se zaustavi ilegalno trgovanje divljim životinjama - kazala je.

Znanstvenici ističu da bi trgovanje ovom životinjom trebalo biti strogo zabranjeno kako bi se u budućnosti minimalizirao rizik od izbijanja nove pandemije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:03