VAŽNA STUDIJA

Novo istraživanje otkrilo: ‘Ovo bi mogla biti dva najčešća simptoma Covida kod djece‘

 Joaquin Sarmiento/AFP
Studija je provedena između 6. travnja i 3. srpnja i u nju je bilo uključeno 990 djece zdravstvenih radnika

Proljev i povraćanje mogli bi biti važan znak Covida-19 kod djece, kazali su znanstvenici te zatražili da se i ti simptomi dodaju postojećem popisu, piše Guardian.

Popis simptoma Covida-19 kod djece zasad uključuje svega tri stavke: visoku temperaturu, novi, uporni kašalj i gubitak ili promjene u osjetima okusa i mirisa.

Brojne studije pokazale su da su najčešći simptomi kod odraslih bol u mušićima, slabost, zbunjenost, bol u prsima i želučani problemi. Prema studiji King's Collegea u Londonu, koja tek čeka rezenziju, glavni simptomi mogu se podijeliti u šest glavnih skupina, a jedna od njih su upravo probavni problemi.

No sada su istraživači s Kraljičinog sveučilišta u Belfastu potvrdili da je nervozni želudac jedan od glavnih simptoma Covida-19 kod djece.

'U našoj grupi, proljev i povraćanje su bili precizniji pokazatelj od, recimo, kašlja pa čak i promjena u osjetu okusa i mirisa', kazao je doktor Tom Waterfield, autor studije. 'Ako doista želite dijagnosticirati infekciju kod djece, obratite pažnju na proljev i povraćanje, a ne samo na simptome u gornjim dišnim putevima.'

Waterfield je kazao i da se pomoću dosad prepoznatih simptoma infekcije Covidom-19, zaraza precizno može utvrditi u 76 posto slučajeva simptomatične djece, no kad se dodaju i gastrointestinalni simptomi, onda pouzdanost dijagnostike ide i do 97 posto.

Studija je provedena između 6. travnja i 3. srpnja i u nju je bilo uključeno 990 djece zdravstvenih radnika u dobi od dvije do 15 godina. Nitko od njih zbog Covida-19 nije zaprimljen u bolnicu.

Svoj djeci obuhvaćenoj ispitivanjem, bili su uzeti uzorci krvi kako bi se vidjelo imaju li antitijela na novi koronavirus, a podaci su prikupljani i kako bi se vidjelo imaju li ikakve simptome. Važno je naglasiti da je ovo potonje obavljeno prije nego su došli rezultati testova na antitijela.

Znanstveni tim je otkrio da 68 djece – 6,9 posto od ukupnog broja – imaju antitijela na Covid-19 te da su preboljela bolest. Od njih je samo polovina imala simptome.

Neki simptomi su bili uobičajeni: 31 posto djece imao je vrućicu, 18 posto glavobolju, 19 posto želučane tegobe, proljev, povraćanje i grčeve. Kod djece koja nisu imala antitijela, ovi su se simptomi javljali u 11, četiri i tri posto slučajeva.

I dok je samo 34 posto od djece obuhvaćene studijom imalo simptome, Waterfield kaže kako su ova saznanja jako važna jer su proljev i povraćanje bili jasan i očigledan problem za uočavanje.

Kaže i kako bi ovo trebalo biti ohrabrujuće za roditelje jer će to značiti da curenje nosa i kihanje - čega će na zimu biti jako puno - nisu znak Covida-19.

Profesor Tim Spector s King's Collegea u Londonu kaže kako su ova saznanja u skladu s rezultatima istraživanja njegova tima.

'Naše istraživanje obuhvatilo je skoro 250.000 djece te također pokazalo da kod djece pozitivne na Covid-19 kašalj nije toliko uobičajen simptom kao kod odraslih.'

'Također smo primijetili i gubitak apetita koji je čest i kod običnih viroza', kazao je Spector i dodao da su želučani problemi prisutni i kod odraslih i kod djece, no da su kod djece puno učestaliji.

Danny Altmann, profesor imunologije na Imperial Collegeu u Londonu, kaže kako bi bilo jako korisno novim saznanjima upotpuniti listu simptoma.

'Ovo je važna studija koja se poklapa s ranijim istraživanjima te pokazuje da su i želučane tegobe čest simptom Covida-19', kaže Altmann.

'Postalo je posve jasno da imamo veliku sivu zonu u kojoj su svi oni koji imaju simptome, a još nemaju pozitivan PCR test. Prepoznati stvarne simptome Covida-19 bit će jako važno najesen kad se sva djeca vrate u škole.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:03