NISTE FAN SIRA?

Novo istraživanje otkriva kako sir može dobiti bolji okus: Treba vam samo zvučnik...

 Goran Sebelic/Cropix
‘Za chefa poput mene ovi rezultati su fascinantni. To nam otvara nove puteve u smislu kreativnog rada s hranom u budućnosti‘

Neobičan eksperiment proveden u Švicarskoj pod nazivom "Cheese in Surround Sound" pokazao je da izlaganje sazrijevajućeg sira glazbi rezultira boljim okusom.

Studija je sastavljena jer se željelo ispitati kako mikroorganizmi koji daju okus siru mogu reagirati na različite vrste zvučnih valova.

Tijekom testiranja, devet identičnih kolutova Ementalera od 22 kilograma stavljeno je u pojedinačne drvene sanduke i izloženo pet različitih glazbenih žanrova i tri različite frekvencije sinusnog vala (visoka, srednja, niska).

image
Vlado Kos/Cropix

Svakom je komadu sira dodijeljena pjesma koja se reproducirala u loopu 24 sata tijekom procesa sazrijevanja. I tako šest mjeseci. Neke od melodija bile su Mozartovu "Čarobna frula", Led Zeppelinov "Stairway to Heaven" i Tribe Called Quest - "Jazz (We got got)". Postojao je i techno kolut sira koji je bio podvrgnut Vrilovoj traci 'UV' 2011. s Ostgut Ton kompilacije 'Berghain 05'.

Ovi akustični koluti sireva zatim su podvrgnuti ispitivanjima prehrambenih tehnologa sa ZHAW Sveučilišta primijenjenih znanosti u Zürichu. U svojim nalazima, zaključeno je da "sirevi izloženi glazbi imaju općenito blaži okus u usporedbi s kontrolnim uzorcima koji nisu bili izloženi".

Razlike su bile vrlo jasne, što se tiče teksture, okusa, izgleda...

image
Paun Paunovic/Cropix

Hip-hop uzorak bio je najukusniji od svih sireva izloženih glazbi, rekli su istraživači.

Ti nevjerojatni rezultati pokazuju kako bioakustički utjecaj zvučnih valova utječe na metaboličke procese u siru.

Sirevi su zatim predstavljeni panelu visokokvalificiranih kulinarskih porotnika u slijepom testu okusa. Utvrdili su da su sirevi koji su bili izloženi niskim frekvencijama bili slađi od ostalih.

"Za chefa poput mene ovi rezultati su fascinantni. To nam otvara nove puteve u smislu kreativnog rada s hranom u budućnosti", rekao je švicarski chef Benjamin Luzuy.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:47