StoryEditor
DIANOVO

NOVO ISTRAŽIVANJE VELIKA NADA ZA DIJABETIČARE Šećerna bolest ipak bi mogla biti izlječiva

 Science Photo Library / Sciencephoto / Profimedia

Nakon poprilično vremena sijevnulo je jedno istraživanje koje je probudilo nadu kako bi ipak mogao biti dizajniran lijek koji će doslovno liječiti dio dijabetičara s tipom 2, ali i tipom 1 bolesti. Lijek je još jako daleko od puštanja na tržište, istraživanja su u početnim fazama, ali napokon je stigla znanstvena hipoteza, djelomično provjerena u laboratorijima, koja će možda u konačnici značiti kako za dio dijabetičara dijabetes više nije neizlječiva bolest.

Andrew F. Stewart, vrlo ugledni znanstvenik s Icahn School of Medicine (Mount Sinai) ispričao je za Medscape Medical News kako rade na kombinaciji supstanci koja bi mogla omogućiti diobu i umnožavanje beta stanica u gušterači koje proizvode inzulin.

Otkriveno je kako dodavanje GLP-1 agonista na takozvani DYRK1A inhibitor povećava replikaciju beta stanica kod ljudi za ogromnih 5 do 6 posto. To je od ekstremne važnosti jer se do prije desetak godina mislilo kako je nemoguće potaći beta stanice na proliferaciju odnosno bujanje.

Do prije pet godina smatralo se pak kako je to moguće, ali nedovoljnom brzinom za obnovu mase beta stanica u gušterači. Najnovija studija, „GLP-1 receptor agonists synergize with DYRK1A inhibitors to potentiate functional human β cell regeneration“, objavljena u Science Translation Medicine sve je to preokrenula.

Kod dijabetičara s tipom 1 dijabetesa ukupna masa beta stanica smanjena je i po 90 posto, dok je kod dijabetičara s tipom 2 smanjena oko 50 posto. To je jedan od ključnih razloga zbog čega osobe imaju povišenu razinu glukoze u krvi.

Pročitajte cijeli tekst i pogledajte video na blogu dianovo.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 02:59