MISTERIJ

NOVO OTKRIĆE MOGLO BI RASVIJETLITI ENIGMU Arheolozi u kamenolomu naletjeli na otkriće koje daje odgovor na pitanje kako su građene egipatske piramide

 Profimedia, UPPA News

Je li konačno riješen veliki misterij izgradnje egipatskih piramida? Slučajno otkriće skupine arheologa u drevnom kamenolomu baca novo svjetlo na zagonetku koja desetljećima okupira znanstvenike.

Istražujući drevne natpise naletjeli su na sofisticirani sustav rampi star barem 4.500 godina koji bi mogao dati odgovor na vječnu enigmu. Ostatke su u kamenolomu u egipatskoj pustinji pronašli arheolozi Sveučilišta u Liverpoolu i Francuskog instituta za istočnjačku arheologiju u Kairu.

Ondje su pronašli postolja, koja navode na zaključak da je težak posao prevoženja ogromnih kamenih blokova, kojima su izgrađene piramide, bio završen puno brže nego što se prethodno mislilo.

Dok je teorija o tome da su drevni Egipćani koristili rampe za transport kamenih blokova već ranije iznesena, struktura koju je otkrio anglofrancuski tim arheologa, a datira iz perioda izgradnje Velike piramide u Gizi, značajno je strmija nego što se ranije mislilo da je moguće.

- Uz pomoć sanjki koje su nosile kamene blokove i bile pričvršćene užadima, drevni su Egipćani mogli izvlačiti blokove iz kamenoloma alabastera pod strmijim kutom, rekao je Yannis Gourdon iz Francuskog instituta za istočnjačku arheologiju.

Postolja koja su bila postavljena s obje strane dvaju stubišta koja su okruživala središnju rampu, bila su vezana užetom te su pomogla ublažiti teret radnicima prilikom izvlačenja masivnih kamenih blokova.

Skupina znanstvenika smatra da je ovo otkriće značajno jer sugerira da je posao mogao biti obavljen puno brže iako je i dalje bio težak i zahtijevao je veliku radnu snagu.

Svoje otkriće, do kojega su došli krajem rujna, arheolozi planiraju objaviti u jednom znanstvenom časopisu. Otkrivaju da su u tom kamenolomu izučavali drevne natpise te da su na rampu naletjeli posve slučajno. Natpisi su im omogućili da procjene kako je rampa izgrađena u vrijeme faraona Kufua, odnosno Keopsa, koji je izgradio Veliku piramidu u Gizi.

Iako nema dokaza da je ova metoda korištena za izgradnju Velike piramide, arheolozi tvrde da je razumno pretpostaviti da je to bilo moguće, ukoliko se u to vrijeme u Egiptu koristila ova metoda rada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:16