KONFERENCIJA O KLIMI

Obama u Kopenhagen poslao najuvjerljivije pregovarače

 AFP

Kako se UN-ova Klimatska konferencija bliži kraju, tako su i događanja na njoj sve dinamičnija. Nakon što je skupina od 132 zemlje u razvoju, poznata kao blok G77 i Kina u ponedjeljak demonstrativno napustila dvoranu, pregovori su nekoliko sati bili prekinuti.

Taj šaroliki blok, u kome su zemlje od relativno bogate Saudijske Arabije do najsiromašnijih država svijeta, ogorčen je jer smatra da se u Kopenhagenu pokušava odstupiti od principa UN-ove Klimatske konvencije i Protokola iz Kyota. Naime, ti međunarodni dokumenti polaze od toga da su industrijske zemlje povijesno odgovorne za emisiju stakleničkih plinova te stoga trebaju podnijeti glavninu tereta njihova smanjenja.

Specijal Jutarnjeg.hr: Sve o konferenciji u Kopenhagenu

U međuvremenu, vođeni su neformalni razgovori pa su se zemlje u razvoju nakon pet sati suspenzije ponedjeljak vratile na pregovore. Kako bi se nadoknadilo izgubljeno vrijeme, pregovori su vođeni do kasnih noćnih sati.

Kako bi uvjerio delegate u Kopenhagenu da Amerika misli ozbiljno sudjelovati u donošenju novog klimatskog sporazuma, američki predsjednik Barack Obama u završnicu je konferencije poslao najuvjerljivije pregovarače. Tako je Američki ministar energetike, nobelovac Steven Chu, pokušao udobrovoljiti zemlje u razvoju obećavši fond od 350 milijuna dolara za razvoj novih, zelenih tehnologija. Taj bi fond trebao potaknuti razvoj obnovljivih izvora energije.

U ponedjeljak je na konferenciji govorio i Al Gore koji je 1997. godine, zajedno s Međudržavnim panelom za klimatske promjene (IPCC), dobio Nobelovu nagradu za mir.

Dok su delegati na konferenciji raspravljali, svađali i mirili se, nekoliko tisuća najupornijih aktivista nevladinih organizacija nastavilo je prosvjedovati na ulicama Kopenhagena.

Suzavcem i vodenim topovima smirivali prosvjednike u Kopenhagenu

Danas u kasnim poslijepodnevnim satima počet će finalni dio pregovora na najvišoj razini i to govorima britanskog princa Charlesa, generalnog tajnika UN-a Ban Ki-moona i danskog premijera Larsa Lokkea Rasmussena. Večeras u Kopenhagen stiže i britanski premijer Gordon Brown dok se dolazak Baracka Obame očekuje u petak, posljednji dan konferencije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:28