ZANIMLJIVO OTKRIĆE

'Oblici govora kod pingvina su slični kao kod ljudi'

 Charles J. Sharp / Wikimedia.org

U većini ljudskih govora najčešće korištene riječi su kratke. Čini se da je slično i kod pingvina, piše CNN.

Istraživački tim iz Italije je došao do 'uvjerljivog dokaza' da afrički pingvini koriste iste govorne obrasce kao i mi. Ovo je prvi put da je to pronađeno kod životinje koja nije primat.

Tim je snimio 590 poziva na parenje poznatih kao 'ekstatične pjesme'. Pjevale su ih pojedine ptice u vrijeme sezone parenja i to među afričkim pingvinima u tri različite kolonije u talijanskim zoološkim vrtovima.

Zvuk ovih pjesama je sličan njakanju magarca, a odgovoran je za ne baš laskavi nadimak oviih ptica koje ne mogu letjeti: magareći pingvini, kaže se u znanstvenom radu koji je objavljen u utorak.

Studija je pokazala da njihove glasovne sekvence uključuju tri različita sloga različitog trajanja, s najvećom učestalošću najkraćih 'riječi', dok su najduže sekvence kreirane od kraćih slogova.

Istraživači kažu da to pokazuje kako ptice koje ne mogu letjeti dijele dvije karakteristike ljudskog govora - da su najčešće korištene riječi kraće, ali isto tako da što su rečenice duže (ili za pingvine: dozivanje), to je kraći zvuk unutar njih.

U znanstvenom radu, koji je objavljen u časopisu 'Biology Letters' kaže se da dva lingvistička zakona poznata kao Zipfov zakon kratkoće i Menzerath-Altmannov zakon dijeli većina ljudskih jezika.

Pingvini koriste slogove koji su im dostupni za govorenje u najekonomičnijem obliku pa koriste kraće kao najčešće oblike dozivanja, kaže se u studiji.

Ovo nije prvi put da se pokazuje kako pingvini imaju sličnosti s ljudima. Među pingvinima ima i istospolnih veza.

Afričke se pingvine inače može susresti na obalama Južne Afrike i Namibije, piše CNN.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 12:23