BUDUĆNOST PRED NAMA

OBOREN REKORD U TELEPORTACIJI Znanstvenici uspjeli poslati česticu na udaljenost od 25 kilometara

 Paramount Pictures

ŽENEVA - Tim fizičara po prvi je put uspješno teleportirao kvantno stanje jednog fotona na udaljenost od 25 kilometara. Ovaj eksperiment je pokazao kako je za proces teleportiranja bitnije kvantno stanje nego fizički sastav fotona, a ujedno je i oborio rekord u udaljenosti teleportacije, koji je isti tim postavio prije deset godina kada su teleportirali proton na 6 kilometara udaljenosti.

Nicolas Gisin sa sveučilišta u Ženevi i njegove kolege teleportirali su kvantno stanje fotona u kristal koji se nalazio 25 kilometara daleko. Kvantno stanje fotona je informacija koju je moguće teleportirati korištenjem optičkog kabla, a moguće ju je i pohraniti u kristalu. To se postiže uz pomoć kvantno-mehaničkog fenomena koji se naziva kvantno preplitanje, u kojem dvije čestice postanu povezane bez obzora na činjenicu da se ne dodiruju i ne prenose informacije međusobno.

U najnovijem eksperimentu, Gisin i suradnci su spremili jedan foton u kristal, a drugi su poslali optičkim kablom na lokaciju udaljenu 25 kilometara. Tamo se sudario s trećim fotonom, što je uništilo oba. No, informacija iz prvog fotona prenesena je na treći u sudaru. Informacije iz trećeg fotona su se potom prenijele na prvi foton, u kristalu, gdje ih je bilo moguće mjeriti i potvrditi da su informacije očuvane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:58