PLANETARNA KLIMA

OCEANSKE CRNE RUPE Golemi vodeni vrtlozi u Atlantiku jednaki su crnim rupama u svemiru

Znanstvenici su utvrdili postojanje sedam oceanskih vrtloga matematički identičnih crnim rupama, koji prenose istu količinu vode gotovo godinu dana, a da iz njih nije iscurila niti jedna kap

Crne rupe su mjesta gdje se zakrivljuje prostor-vrijeme i one svojom gravitacijskom silom usisavaju sve što im se približi, pa tako i svjetlost. Iako ih je nemoguće vidjeti, astronomi su uvjereni da postoje.

No, znanstvenici su uvjereni kako su pronašli vrste crnih rupa i na našoj planeti - u južnom dijelu Atlantskog oceana. Naime, neki od najvećih oceanskih vrtloga na tom području matematički su ekvivalenti tajanstvenih svemirskih crnih rupa, kako smatraju znanstvenici.

Kao što crne rupe usisavaju svjetlost, tako oceanski vrtlozi usisavaju vodu, pojačavajući transport vruće i slane vode.

George Haller, profesor nelinearne dinamike s ETH -a u Zürichu i Francisco Beron-Vera, profesor oceanografije sa Sveučilišta u Miamiju, uspjeli su uz pomoć matematičkih modela sa satelitskih snimaka izolirati vrtloge koji transportiraju vodu.

Kao što oko crnih rupa u svemiru svjetlost oblikuje 'fotonsku sferu', barijeru preko koje ništa ne može pobjeći, tako i vodene čestice oblikuju zatvorene krugove oko vrtloga, pa iz unutrašnjosti vrtloga ništa ne može pobjeći, čak ni voda.

Znanstvenici su utvrdili postojanje sedam oceanskih vrtloga ( Agulhas prstenovi) sličnih crnoj rupi, koji prenose istu količinu vode gotovo godinu dana, a da iz njih nije iscurila niti jedna kap.

Ti vrtlozi prenose vodu oceanom, a znanstvenici vjeruju da bi upravo oceanske "crne rupe" mogle ublažiti negativni utjecaj otapanja polarnog leda uslijed globalnog zatopljenja. Ovo novo istraživanje moglo bi okrenuti pozornost znanstvenika na oceanske vrtloge koji nisu u dovoljnoj mjeri zastupljeni u klimatskim modelima koje koristi IPCC .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 04:18