KLIMATSKE PROMJENE

Odlomljeni komad leda s Južnog pola prijeti da će se zabiti u najveću svjetsku koloniju pingvina

Ilustracija
 Johan Ordonez/AFP
Santa se odlomila prije oko tri godine te se nalazi na kursu prema Južnoj Georgiji, otoku usred Atlantika

Golemi komad leda veći od američke države Delaware, koji se uslijed klimatskih promjena odlomio od Antarktike, mogao bi se zabiti u otok na jugu Atlantika.

Kako piše Bloomberg, santa se trenutno nalazi na oko dvije stotine milja od otoka koji je važan kao stanište i hranište pingvina i tuljana.

Santa se odlomila prije oko tri godine te se nalazi na kursu prema Južnoj Georgiji, otoku usred Atlantika. Santu su znanstvenici imenovali "A-68A" i trenutno je najveći slobodno-plutajući komad leda na svijetu, no mogao bi završiti i kao najzlogasniji. Naime, znanstvenici prate njezino kretanje pomoću satelita i posljednji podaci govore da se nalazi samo 350 kilometara od otoka.

Nastavi li se kretati prema otoku, mogla bi tamo ostati i do deset godina. To bi ostavilo nepovratne posljedice na tamošnji biljni i životinjski svijet, od čega bi pingvini i tuljani ponajviše stradali.

Već je to viđeno 2004. kada je otok pogodila santa A38, kada su duž obale pronađene brojne mrtve jedinke mladih pingvina i tuljana, javlja Bloomberg. Znanstvenici Europske svemirske agencije, koji izučavaju povijest kretanja santi, nadaju se kako bi morske struje mogle odnijeti santu prema sjeverozapadu, gdje bi se ona raspala, odnosno rastopila.

Nemoguće je dovoljno isticati: Ledeni pokrivač našeg planeta nepovratno se mijenja, a antarktički ledeni pokrivač jedno je od mjesta koje se najbrže zagrijavaju. Nije čudo što se komadi odvajaju od glečera, a u svom slobodnom putovanju ugrožavaju brojne sredine. Uostalom, dovoljno se pozvati na studiju koja je objavljena, a prema kojoj su Grenland i Antarktika zajedno izgubili 6,4 milijuna tona leda od 1992. do 2017. To je, ne treba zanemariti, uzrokovalo porast razine mora od oko 2 centimetra.

Otok Južna Georgija britanski je prekomorski teritorij, lociran oko osam stotina milja od Falklandskog otočja. Mnogima nepoznat, otok je dom oko pet milijuna morskih lavova, oko 65 milijuna ptica te oko 1,3 milijuna parova pingvina. Otok je jedna od najvećih pingvinskih kolonija na svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:09