STRAŠNA STVORENJA

ONI SU NEBOM VLADALI VIŠE OD 160 MILIJUNA GODINA Otkrivena nova vrsta pterosaura, prvog kralješnjaka koji je mogao letjeti: 'Imao je 112 zuba'

Prvi otkriveni fosil pterosaura, koji je ovako skiciran 1784.
 American Museum of Natural History (YouTube)
 

Nova vrsta pterosaura, prvog kralješnjaka koji je mogao letjeti, starog više od 200 milijuna godina, otkrivena je u Sjedinjenim Državama, što svjedoči o nevjerojatnoj raznolikosti tih strašnih stvorenja.

"Malo je okamina pterosaura. To su životinje s finim sustavom organa za kretanje koje mogu letjeti. Njihove kosti su nestale s vremenom", rekao je za AFP Brooks Britt sa sveučilišta Brigham Young, glavni autor studije koje je u ponedjeljak objavljena u časopisu Ecology & Evolution.

Pterosauri koji su se pojavili prije nekih 225 milijuna godina, vladali su nebom više od 160 milijuna godina, do kraja krede, kada su sasvim nestali, kao i njihovi srodnici dinosauri.

Za razliku od većine fosila pterosaura, Caelestiventus hanseni je "jako dobro" očuvan. Napose njegova duga, uska lubanja visoka 18 cm, s velikom čeljusti s velikim brojem zuba.

"Imao je oko 112 zuba a u prednjem dijelu čeljusti imao je oštre zube poput očnjaka", rekao je Britt.

Brigham Young University
3D crtež lubanje pterosaura

Taj leteći gmaz kojeg obično zovu "pterodaktil", star 210-201 milijun godina, pronađen je u Utahu, na zapadu SAD-a.

Ovo otkriće potvrđuje da su pterosauri na samom početku razvoja živjeli na mnogim područjima i da su se mogli prilagoditi različitim sredinama.

To im je pomoglo da "prežive pomor krajem trijasa (prije 200 milijuna godina) kada je nestala polovina vrsta koje su živjele u to doba", ističe se u studiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:04