ISTRAŽIVANJE OTKRILO

OPASAN ŽIVOT U VELIKIM GRADOVIMA I mala zagađenja zraka mogu biti pogubna za mozak

 AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS / AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS

BOSTON - Iako je već duže vrijeme poznato da zagađenje zraka, čak i kada se radi o niskim razinama, može povećati rizik od moždanog udara, najnovije istraživanje objavljeno u časopisu Stroke pokazalo je da život u gradovima ima negativan utjecaj na mozgove građana koji su do sada prolazili nezamijećeni.

Nakon proučavanja moždanih struktura 900 sudionika u istraživanju, koje su rangirali po tome koliko daleko žive od većih prometnica i koliko su bili izloženi česticama u zraku.

Svi sudionici bili su stariji od 60 godina, nisu imali znakove demencije niti moždanog udara, a mjerio se niz faktora vezanih uz zdravlje mozga.

Rezultati su pokazali da povećanje od samo dva mikrograma čestica zagađenja u zraku - koje je često u urbanim područjima New Yorka, povezano sa smanjenim volumenom mozga i ‘tihim’ moždanim udarima - odumiranjima manjih dijelova mozga zbog začepljenja kapilara.

- Naši rezultati pokazuju da je zagađenje zraka povezano s opasnim posljedicama po starenje mozga, čak i u osoba koje ne pate od demencije ili moždanog udara, rekla je Elissa Wilker, voditeljica istraživanja iz bolnice Beth Israel Deaconess.

Suradnik na istraživanju Sudha Seshadri, profesor Neurologije na Sveučilištu u Bostonu objasnio je da su osobe koje žive u urbanim područjima imali volumen mozga usporediv s volumenom godinu dana starije osobe iz ‘čišćih’ područja, te da su imali 46 posto veći rizik od ‘tihih’ moždanih udara.

- Ovi podaci su zabrinjavajući jer znamo da ‘tihi’ moždani udari povećavaju rizik od pravih i od pojave demencije, problema s hodanjem i depresije, rekao je Seshadri.

- Sada planiramo detaljnije proučiti utjecaj zagađenja zraka kroz duži period vremena, utjecaj na osjetljivija mjerenja megnetskom rezonancom, smanjivanje mozga i druge rizike, izjavio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 00:56