ŠTO SE DOGAĐA

ORNITOLOŠKA KATASTROFA: PTIČJI KAOS DILJEM EUROPE Ugledni stručnjaci u potpunom bunilu: 'Pa gdje su nestale sve te jarebice i poljske ševe?!'

Ilustracija, otrovani škanjci
 Nenad Haleus / Arhiva Cropix

Broj ptica u Francuskoj smanjio se za trećinu u posljednji 15 godina, pokazala su nova ornitološka istraživanja.

Dramatično smanjenje broja ptica vezano je uz promjene u korištenju pesticida, a negativni trend može se pratiti u svim europskim zemljama uključujući i Veliku Britaniju, piše Independent.

Novi podaci su šokirali znanstvenike jer se dosad smatralo da je, barem u Francuskoj, populacija ptica stabilna.

'Znali smo da se nešto događa, jer kad radite na terenu počnete primjećivati da ptica na nekim područjima jednostavno nema. Kad su stigle brojke, ostali smo zatečeni', kaže Romain Julliard, biolog iz Nacionalnog prirodoslovnog muzeja Francuske.

Pojedine vrste ptica su potpuno nestale iz nekih područja, a broj ptica nastavlja se smanjivati ubrzanim tempom.

Novi podaci uzeti su iz dvije odvojene studije: jedne koja je provedena na teriroriju čitave Francuske, i druge koje se usredotočila na pojedina agrikulturna područja. Obje studije provodile su se dulje do 20 godina i otkrile smanjenje broja ptica koje 'graniči s ekološkom katastrofom', kaže se u službenoj objavi Prirodoslovnog muzeja.

'Općenito govoreći, ptica je manje za trećinu, no podaci skrivaju i mnogo varijabli. Na primjer, u nekim područjima više uopće nema poljskih ševa, juričica i jarebica', kaže profesor Julliard.

Podaci koje su prikupili volonteri diljem Francuske, pokazuju da se broj ptica ubrzano smanjuje.

'U razdoblju između 2000. i 2010. godine činilo se da se da je pad broja ptica zaustavljen. No, već godinu nakon toga ptice su s nekih područja potpuno nestale.'

Zbog šokantnih brojki, profesor Julliard i njegovi kolege iz muzeja i Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja odlučili su izdati hitno priopćenje.

'Ovo je signal građanima Francuske da naša prirodna baština nestaje', zabrinuto kaže profesor Julliard.

Ovo istraživanje nastavlja se na zabrinjavajuće podatke koje su objavili njemački znanstvenici o značajnom padu broja insekata na području Njemačke. Broj letećih insekata pao je za čak 75 posto.

Znanstvenici kažu da se pad broja ptica događa na prostoru čitave Europe i rezultat je pada broja letećih insekata kojima se ptice hrane. Broj insekata smanjuje se zbog pretjeranog korištenja pesticida.

'Poljske ptice hrane se malim beskičmenjacima i insektima kojima hrane i svoje mladunce. Njihova hrana najpogođenija je pesticidima', kaže profesor Richard Gregory, voditelj nadzora životinjskih vrsta pri Kraljevskom društvu za zaštitu ptica Velike Britanije.

'Upotreba pesticida se povećava i oni postaju sve jači. Ovo je izravan dokaz kako pesticidi štete cjelokupnom životu u divljini.'

Osim pesticida, divljim životinjama šteti i širenje monokultura, odnosno polja zasijanih samo jednom kulturom – pojava koju ekolozi nazivaju 'zelenom pustinjom'.

Znanstvenici kažu da dosadašnja nastojanja da se poljoprivredu učini više ekološkom nisu bila jako učinkovita te je potrebno daljnje smanjenje korištenja pesticida i poticanje poljoprivrednika da rade na bioraznolikosti.

'Situacija je svugdje slična. Znamo da se broj poljskih ptica smanjio za čak 50 posto u posljednjih 30 ili 40 godina', kaže profesor Gregory.

Martin Harper iz Kraljevskog društva za zaštitu ptica također kaže da problem nije ograničen samo na Francusku.

'I u Velikoj Britaniji situacije je jednako zabrinjavajuća. U razdoblju od 1970. i 2015. broj poljskih ptica smanjio se za 56 posto zajedno sa smanjenjem broja drugih divljih životinja što je sve povezano s upotrebom pesticida.'

'Moramo hitno reagirati', dodao je Harper.

Što se stanja u Hrvatskoj tiče, trendovi su slični kao i u ostatku Europe, rekla nam je Iva Šoštarić iz Udruge Biom koja se bavi zaštitom prirode.

'Iako je trend sličan, povećanje ili smanjenje broja ptica zapravo ovisi o kojoj je vrsti riječ. One malo osjetljivije ptice prije stradaju, dok postoje ptice koje su oportunisti pa se njihov broj povećava', kaže Šoštarić.

Točan broj ptica utvrdit će se nakon istraživanja koje financira Europska unija.

'Mi inače surađujemo s Ministarstvom poljoprivrede preko kojeg su povučena sredstva iz Europske unije namijenjena baš praćenju broja ptica na poljoprivrednim područjima. Da bi podaci bili doista relevantni, broj ptica mora se motriti nekoliko godina, najmanje četiri ili pet. To istraživanje će biti gotovo ove ili sljedeće godine pa ćemo onda točno znati kakvo je stanje. Što se pak nadzora ptica u Francuskoj i ostalim zemljama tiče, oni to rade puno duže jer je to obaveza Europske unije koju smo i mi preuzeli kad smo postali članica', kaže Šoštarić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:46