CRNI SCENARIJ

OTKRIĆE BOŽJE ČESTICE DONOSI KRAJ SVEMIRA? 'Mjehur alternativnog svemira će izbrisati sve što postoji!'

 NASA

BOSTON - Prema izračunima teoretskog fizičara Josepha Lykkena, ukoliko se pokaže da je nepoznata čestica otkrivena prošle godine u CERN-u uistinu Higgsov bozon, budućnosti svemira crno se piše.

- Ako koristite svo znanje fizike koje posjedujemo, i ako odradite jednostavnu računicu, radi se o lošim vijestima, rekao je Lykken, suradnik poznatog Fermi laboratorija u SAD-u, na predstavljanju rezultata svojeg istraživanja u Bostonu.

Znanstvenici su već dugo razmatrali moguće scenarije kraja svemira, no za precizno razumijevanje njegovog budućeg stanja nedostajali su im podaci o masama svih čestica opisanih u Standardnom modelu fizike čestica.

Čestica pronađena u LHC-u prošle godine, za koju se vjeruje kako se radi o dugo traženom Higgsovom bozonu, ima masu od oko 126 milijardi elektron volti, koji je ključan broj za računanje budućnosti svemira.

- Izračuni govore kako će, za nekoliko desetaka milijardi godina, doći do velike katastrofe, rekao je Lykken.

- Mali mjehur ‘alternativnog’ svemira pojavit će se negdje, a potom će se početi širiti brzinom svjetlosti i uništiti sve u našem svemiru.

Lykken je napomenuo da je za točan izračun potrebno znati masu Higgsovog bozona unutar jedan posto od točne vrijednosti.

- Ako promijenite bilo koji od parametara u Standardnom modelu, za jako mali iznos, dobijete sasvim drugačiji kraj svemira.

Standardni Model

Prema Standardnom Modelu, sve čestice su ili fermioni, od kojih se sastoji sva materija, ili bozoni, koji služe kao nositelji sile.

Fermioni su kvarkovi, koji sačinjavaju 'klasične' subatomske čestice poput protona i neutrona, te leptoni, poput elektrona ili neutrina. Standardni Model matematički je predvidio postojanje šest kvarkova - u, c, t, d, s i b, čije je postojanje i eksperimentalno potvrđeno, te šest leptona - elektron, muon, tau, elektron neutrino, muon neutrino i tau neutrino.

Eksperimentalno je potvrđeno i postojanje četiri bozona - fotona, koji prenosi informacije o elektromagnetskoj sili, gluona, koji djeluje na kvarkove i prenosi informacije o jakoj nuklearnoj sili, te W i Z bozona, koji prenose informacije o slaboj nuklearnoj sili.

Higgsov bozon, prema Standardnom Modelu, djeluje na druge čestice te im 'daje' masu - tj. interakcija između Higgsovog bozona i drugih čestica određuje kolika je njihova masa.

Jedina preostala neotkrivena čestica Standardnog Modela je graviton, kojeg vjerojatno nikada neće biti moguće izravno eksperimentalno potvrditi, zbog njegove iznimno slabe interakcije sa svim drugim poznatim česticama. No, otkriće Higgsovog bozona nedvosmisleno je potvrdilo ispravnost teorije Standardnog Modela, te možemo biti gotovo sigurni kako i gravitoni postoje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 07:12