AGRESIVNE OSE

Otkriće do sada nepoznatog ponašanja grabežljivaca u Africi

Koprivnički biolog Goran Šafarek je prije tri godine otkrio novi obrazac ponašanja predacije (grabežljivosti) u životinjskom svijetu Afrike. Radi se o otkriću grabežljivosti osa na viseća žablja jaja na drveću ili grmlju. Nedavno je i objavio rad u znanstvenom časopisu Salamandra što je i potvrda ovog značajnog otkrića. Časopis Salamandra je uvršen u popis Current Content.

Tropska kišna šuma spektakularna je pozornica divljeg svijeta. Ona krije još mnoga nepoznata lica pa nije čudo da istraživači svakodnevno otkrivaju ne samo nove vrste, već i nove obrasce preživljavanja i ponašanja. Tako je otkriven do sada iznimno rijedak slučaj predacije (grabežljivosti) među životinjama.

Vodozemci su zbog mekane kože redovito na jelovniku mnogih grabežljivaca. Njihovi punoglavci u vodama su još traženiji pa je velik broj tropskih vrsta žaba razvio novi način obrane. Umjesto u potoke i močvare, oplođena jaja odlažu na listove drveća i grmlja koji se protežu iznad voda. Osa je pronašla jednu takvu nakupinu žabljih jaja visoko u grmlju i počela izvlačiti jedva pokretne punoglavce iz želatinozne mase. Nekoliko njih bi ščepala svojim pokretnim usnim organima i onda bi ih počela proždirati.

Daljna znanstvena istraživanja pokazat će koliko je često ovakvo ponašanje osa i koliki je selekcijski pritisak na vodozemce. Sličan slučaj nije do sada zabilježen u Africi već samo u Južnoj Americi, ali s drugim vrstama.

Rad je dostupan i preko interneta .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 13:02