RAZVOJ PREDAKA

OTKRIVENA TAJNA NEANDERTALACA Da bi se prilagodili mračnoj Europi, imali su velike oči i zato su izumrli!

Neandertalci su imali veće oči od Homo sapiensa, a razlog je, prema svemu sudeći, prilagođavanje životu u Europi u kojoj su noći bile duge i tamne.

Zbog toga im je dio mozga koji obrađuje vizualne informacije bio snažnije razvijen, tvrdi se u najnovijoj studiji objavljenoj u Proceedings of the Royal Society B Journalu. Za razliku od njih, kod Homo sapiensa jače je razvijen kognitivni dio mozga, što im je omogućilo razvoj društvenih odnosa i preživljavanje ledenog doba u Europi.

Neandertalci su živjeli u Europi 250.000 godina prije Krista, a nakratko su koegzistirali s našom vrstom dok nisu izumrli 28.000 godina prije Krista.

Istraživački tim s Oxforda krenuo je od ideje da su se neandertalci, napustivši Afriku, morali prilagoditi dugim i tamnijim noćima u Europi.

Rezultat je bio da su imali veće oči i razvijeniji stražnji dio mozga koji obrađuje slike. Oni koji su živjeli u Africi imali su dulje i svjetlije dane i nisu imali potrebu za takvom adaptacijom. Eiluned Pearce sa Sveučilišta u Oxfordu odlučila je provjeriti ovu teoriju. Pri tome se obradilo 32 lubanje Homo sapiensa i 13 neandertalaca.

Zaključak je da su neandertalci bili vrlo pametni, istina ne u razini Homo sapinesa, ali više od stereotipa koji vladaju o njima. Pearce je utvrdila da su neandertalci imali u prosjeku šest milimetara veće očne duplje. To im je također omogućilo da imaju i bolju tjelesnu kontrolu, ali zato je mozak imao manje mogućnosti da se bavi društvenim odnosima. - Manje razvijen kognitivni dio mozga onemogućavao im je da žive u većim skupinama - rekao je Chris Stinger iz Prirodoslovnog muzeja u Londonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:47