NOVA SPOZNAJA

OTKRIVENA TISUĆLJETNA TAJNADžingis-kan je u osvajanju svijeta imao saveznika bez kojeg bi sve propalo

 YouTube

NEW YORK - Džingis-kan bio je jedan od najuspješnijih vojskovođa u povijesti. Njegove neustrašive horde pokorile su polovicu poznatog svijeta u 13. stoljeću, a njegovo carstvo prostiralo se od istočne Europe, preko Indije i Rusije, pa sve do Kine.

Povjesničari su vjerovali kako su mongolske horde bježale od hladnih i suhih stepa u svojoj domovini, no nova otkrića pokazuju da se uspon mongolskog carstva poklapa s 14-godišnjim periodom u kojem je Mongolija bila izložena najtoplijem i najvlažnijem vremenu u proteklih tisuću godina.

Proučavajući godove prastarog drveća iz tog područja, znanstvenici su otkrili kako je cijela Mongolija bila izložena velikoj količini kiša i neuobičajeno toplom vremenu između 1211. i 1225. godine - točno u periodu kada su Džingis-kan i njegova vojska zavladali svijetom.

Akademici sa sveučilišta Columbia u New Yorku vjeruju kako je velika količina padalina u području koje je tradicionalno vrlo suho uzrokovalo nezapamćen rast biljaka, prvenstveno trave, koja je služila kao hrana mongolskim konjima i stoci. Zahvaljujući tome, Džingis-kan imao je na raspolaganju mnogo više konja za svoje vojske, kao i jakova, krava, ovaca i drugih životinja koje su mogle putovati uz hordu i služiti kao hrana.

- To možda nije bio jedini razlog za uspon mongolskog carstva, ali je stvorilo idealne uvjete za karizmatičnog vođu da razvije vojsku i koncentrira moć, rekla je Amy Hessl, jedna od autorica istraživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:01