DREVNI NAROD

Otkrivene najstarije bilješke o kalendaru Maja: Bez brige, svijet će postojati još OKTILIJUNE godina!

In this undated photo made available by National Geographic, conservator Angelyn Bass cleans and stabilizes the surface of a wall of a Maya house that dates to the 9th century A.D. in the Maya city Zultun in northeastern Guatemala. Archaeologists have found the small room where royal scribes apparently used walls like a blackboard to keep track of astronomical records and the society's intricate calendar some 1,200 years ago. Anthony Aveni of Colgate University, along with William Saturno of Boston University and others, are reporting the discovery in the Friday, May 11, 2012 issue of the journal Science. (AP Photo/National Geographic, Tyrone Turner)
 AP / Tyrone Turner Photographer
Istraživači koji su otkrili i dešifrirali tekst na zidu kažu da je majanski kalendar predvidio i nastavak vremena, te da je datum krajem prosinca 2012. zapravo početak novoga kalendarskog ciklusa zvanog 'baktun'.

WASHINGTON - Na zidu male građevine zakopane pod ostacima šume u Gvatemali arheolozi su otkrili bilješke o majanskom Mjesečevu kalendaru, a riječ je o prvome poznatom tekstu službenoga kroničara te drevne civilizacije.

Bilješke se odnose na isti onaj majanski kalendar za koji se katkad pogrešno kaže kako predviđa kraj svijeta 21. prosinca ove godine. Istraživači koji su otkrili i dešifrirali tekst na zidu kažu da je majanski kalendar predvidio i nastavak vremena, te da je datum krajem prosinca 2012. zapravo početak novoga kalendarskog ciklusa zvanog 'baktun'.

Willliam Saturno s bostonskog sveučilišta napisao je u časopisu Science članak o tome otkriću. "Majanski kalendar ide dalje i dalje, milijarde, bilijune, oktilijune godina u budućnost, golem broj (godina) koji mi i ne moženo zamisliti".

Sitni numerički zapis na zidu u Gvatemali mjeri vrijeme u razdobljima od otprilike šest mjeseci, temelji se na šest lunarnih ciklusa, a ukrašen je malim stiliziranim slikama majanskih bogova kojima se pokazuje koje je božanstvo bilo zaštitnik određenog vremenskog razdoblja, objavili su u četvrtak istraživači na online razgovoru s novinarima.

"Prilično je jasno da je ovo lunarni kalendar", rekao je David Stuart s teksaškog sveučilišta u Austinu, drugi autor članka u Scienceu. O njihovu će otkriću pisati i u lipanjskome broju National Geographica koji je financirao dio istraživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2023 20:34