BRZO I JEDNOSTAVNO

OTKRIVENO RJEŠENJE TISUĆLJETNOG PROBLEMA Kako se zauvijek riješiti puževa iz vrta

Varazdin, 011210.Mihael Kniplic iz mjesta Selnica kod Cakovca uzgaja africke divovske puzeve.Na slici: dva odrasla i jedan mladi puz.Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Jedna od najgorih stvari s kojom će se prije ili kasnije suočiti svatko tko ima vrt su puževi.

Iako ima raznih, više ili manje učinkovitih, metoda za njihovo uklanjanje, znanstvenici s britanskog Sveučilišta Queen Mary u Londonu i Sveučilišta u Exeteru otkrili su vjerojatno najjednostavniji mogući način za rješavanje ovih nametnika, a koji ne podrazumijeva njihovo ubijanje.

Neki koji nisu skloni masovnom tamanjenju napasnih puzavaca jednostavno bi ih pokupili i kriomice bacili u susjedovo dvorište, no vjerojatno ne bi ni pomislili da su puževi koji bi im se za koji dan u vrtu ponovno pojavili u najvećem dijelu isti ti koje su uvalili susjedu.

Nakon eksperimenta koji je trajao dvije godine, stručnjaci su zaključili da većina puževa koji zalaze u vrtove imaju instinkt koji ih nagoni da se vrate u svoj dom, odnosno u vaš vrt.

No, taj instinkt ima jedno ključno ograničenje. Puževi ga gube na udaljenostima većim od 20-ak metara od mjesta koje smatraju domom.

'Povrtlari bi se trebali pripremiti za minimiziranje štete koju im nanose puževi, što se prema našim podacima vrlo brzo može ostvariti njihovim uklanjanjem na udaljenost veću od 20 metara', izjavio je jedan od autora studije profesor David Dunstant sa Sveučilišta Queen Mary.

Njegov je rad objavljen u najnovijem izdanju znanstvenog časopisa Physica Scripta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 10:55