POSLJEDICA KLIMATSKIH PROMJENA

OTOK NESTAO PREKO NOĆI! Šokantne fotografije nakon razornog uragana iznenadile znanstvenike, svi se pitaju što je i sa zaštićenim životinjskim vrstama

East Island - satelitska snimka prije i poslije razornog uragana
 Screenshot / YouTube
 

Čitav jedan otok havajskog arhipelaga nestao je u Pacifiku i to, kako se čini, preko noći. Znanstvenici su ovaj tjedan potvrdili da je udaljeni otok East Island, inače dom ugroženoj havajskoj morskoj medvjedici i zelenoj morskoj kornjači (golemoj želvi), rapidno propao pod utjecajem snažnog uragana Walake koji je pogodio otočje opčetko listopada.

Šokantne fotografije ‘prije i poslije’ pokazuju razmjere udara. Danas se bijeli pijesak koji je obrubljivao otok tek nazire, a pod morem se razaznaju konture onoga što je nekad bila obala.

Znanstvenici koji prate to područje uspjeli su prikazati stanje prije i poslije uragana koristeći satelitske snimke. Međutim, ni oni nisu bili spremni na posljedice koje su ih dočekale nakon strašne oluje.

- Bio sam zbilja šokiran u tom trenutku. Pomislio sam - moj Bože, nestao je… To je samo još jedna pukotina u zidu koji nazivamo raznoliki ekosustav ovog planeta, a koji se prilično brzo ruši. Otok je bio star oko dvije tisuće godina i bili smo ondje u srpnju pa mi je teško palo što je sad posve izgubljen - rekao je Chip Fletcher, znanstvenik i profesor na Sveučilištu Hawaii.

Stručnjaci su očekivali da će East Island postepeno nestajati pod utjecajem rastuće razine mora. Međutim, uragan četvrte kategorije ubrzao je proces kad je direktno pogodio otok ranije ovaj mjesec.

No Poster or Greeting Card use without prior consent

Hawaiian monk seal, Monachus schauinslandi, French Frigate Shoals, Hawaiian Leeward Islands
VARIOUS, Image: 234271874, License: Rights-managed, Restrictions: No Poster or Greeting Card use without prior consent, Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Rex Features
Profimedia, TEMP Rex Features
Havajska morska medvjedica

Otok predstavlja vrlo važno stanište morskih kornjača koje ondje liježu jaja. Ovo bi ozbiljno moglo ugroziti njihov opstanak. Ondje se rađa i najveći dio strogo zaštićene vrste morskih medvjedica, piše Honolulu Civil Beat.

Green turtle (Chelonia mydas) in blue water, Ari Atoll, Maldives, Image: 377291904, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, imageBROKER
Profimedia, imageBROKER
Zelena morska kornjača

Posljednjih je mjeseci nestao još jedan otok u blizini - Trig. Njegov nestanak posljedica je višegodišnjeg procesa, no East Island je gotovo nestao preko noći. Klimatske promjene osnažuju uragane koji postaju sve češća pojava, a stručnjaci upozoravaju da su rizici za otoke i živa bića sve veći.

- Ova pojava dokazuje da su klimatske promjene stvarne i da se upravo događaju - rekao je Randy Kosaki, jedan od stručnjaka Američke agencije za oceane i atmosferu (NOAA).

Znanstvenici nisu sigurni hoće li East Island ponovno ‘izroniti’, a ako se to i dogodi, taj proces bi mogao trajati godinama i rezultat je posve nesiguran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:03