GOST IZ UDALJENE GALAKSIJE

OVAJ OBJEKT RAZLIČIT JE OD SVEGA DOSAD VIĐENOG: DOLAZI IZ MEĐUZVJEZDANOG PROSTORA Znanstvenici provjeravaju je li od metala ili stijena...

Ilustracija: Asteroid Oumuamua
 NASA / Profimedia, Eyevine
 

Radioteleskop Green Bank u Zapadnoj Virdžiniji, koji od 1960. godine traga za izvanzemaljcima, od danas osluškuje potencijalne radiosignale s tajanstvenog svemirskog objekta Oumuamua.

Riječ je o asteroidu koji su u listopadu ove godine otkrili astronomi uz pomoć teleskopa Pan-STARRS 1 na Havajima, kad je na udaljenosti od 24 milijuna kilometara projurio pokraj Zemlje. Astronomi pod vodstvom Karen Meech s Havajskog astronomskog instituta odmah su uočili da je riječ o neobičnom svemirskom tijelu. Asteroid je crvenkaste boje, izdužen i nalik divovskoj cigari, različit od svega što je dosad viđeno u Sunčevu sustavu.

On je glasnik

Znanstvenici stoga smatraju da je riječ o međuzvjezdanom posjetitelju, svemirskom tijelu pristiglom iz nekog drugog svemirskog sustava. Nazvali su ga Oumuamua, što na havajskom znači glasnik, a sada je taj svemirski objekt predmet interesa projekta Breakthrough Listen. Riječ je o projektu potrage za inteligentnim životom u svemiru u vrijednosti 100 milijuna dolara, koji je 2015. godine lansirao milijarder i filantrop Yuri Milner. - Oumuamua je najvjerojatnije prirodnog podrijetla, no zbog toga što je toliko specifičan, željeli bismo provjeriti ima li na njemu umjetnih znakova - rekao je Avi Loeb, profesor astronomije na Harvardu i savjetnik na projektu Breakthrough Listen.

Ovo zanimljivo istraživanje prokomentirali su i hrvatski znanstvenici.

- Oumuamua je definitivno jedan od najneobičnijih objekata zabilježenih u povijesti promatranja malih tijela Sunčeva sustava. Najprije treba istaknuti da je riječ o objektu koji nije formiran u našem Sunčevu sustavu, nego dolazi iz međuzvjezdanog prostora, iz nepoznatog zvjezdanog sustava daleko od Sunca. Riječ je o vrlo izduženom metalnom ili stjenovitom objektu tamnocrvene boje, oblika usporedivog s cigarom, dužine oko 180 metara, promjera 30 - komentirao je Stefan Cikota, doktorand astrofizike s Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu. - Izduženi oblik mnogi objašnjavaju impaktnim događajem.

Poznato je da krhotine nastale impaktima, primjerice udarima asteroida u Zemlju, često imaju izdužene oblike, poput objekta Oumuamua. Stoga postoji vjerojatnost da je Oumuamua ‘zalutala krhotina’ velikog udara u nekom od susjednih zvjezdanih sustava, daleko od Sunca - dodao je S. Cikota, jedan od najpoznatijih “hrvatskih lovaca na asteroide”.

Privlačna ideja

- Iako su svjesni da je objekt vrlo vjerojatno prirodnog porijekla, sudionici Breakthrough Listen projekta privučeni su idejom da detektiraju naznake signala proizvedenih od inteligentnog izvanzemaljskog života. Stoga će Oumuamuau promatrati radioteleskopima. Osim što se žele uvjeriti da objekt ne pokazuje naznake izvanzemaljske inteligencije, promatranja će imati i znanstvenu vrijednost u razotkrivanju fizikalnih karakteristika objekta - istaknuo je Cikota.

Potragu za eventualnim E.T. -jevim signalom s tajanstvenog objekta Oumuamua komentirao je i filozof dr. Tomislav Janović s Hrvatskih studija.

Lažne uzbune

- Do danas se nakupilo podosta ‘lažnih uzbuna’ u zajednici lovaca na znakove izvanzemaljskog inteligentnog života. Upravo to je razlog zašto su svi jako suzdržani u spekulacijama o mogućem podrijetlu asteroida vrlo neobičnog oblika. Radioastronomi s opservatorija Green Bank tvrde da će ‘za svaki slučaj’ pokušati uhvatiti i ‘interpretirati’ uzorke slabašne emisije elektromagnetskog zračenja s tog objekta ne bi li u moru besmislenih paketa zračenja možda detektirali smisleni signal - rekao je dr. Janović koji je 2014. godine sudjelovao na velikoj konferenciji u Mountain Viewu, posvećenoj potencijalnoj komunikaciji s izvanzemaljcima.

- Nije sasvim jasno što takva ‘interpretacija’ znači jer ne postoji neki univerzalan kriterij, niti jednostavan protokol kojim se besmisleni šum razdvaja od smislenog signala. ‘Smisleno’ i ‘besmisleno’ relativni su pojmovi. Naravno, kad bi analiza otkrila signal koji bi se mogao interpretirati kao poruka, poput ‘Pozdrava Zemlji od Malih Zelenih!’, ne bi trebao nikakav daljnji dokaz smislenosti signala. No, nitko ne očekuje ništa slično - zaključio je Tomislav Janović.

Potraga za E.T- jem počela je još 1960. godine kad je mladi američki astronom Frank Drake postavio radioteleskop u Green Banku kako bi tragao za signalima inteligentnog života u svemiru.

Tako je rođen SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence), program koji obuhvaća brojna istraživanja u kojima se uz pomoć radioteleskopa proučavaju obližnje, ali i udaljene zvijezde u potrazi za signalima što upućuju na inteligentni život. Frank Drake, kojemu je danas 87 godina, i dalje traga za E.T.-jem, ali od njega ni traga ni glasa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. prosinac 2021 06:20