ZNAČAJNO OTKRIĆE

'OVO BI MOGLA BITI KARIKA KOJA NEDOSTAJE' Astronomi dokazali postojanje dosad 'neuhvatljivih' crnih rupa: 'Jedna zvijezda joj se previše približila'

 ESA/Hubble, M. Kornmesser
 

Tim astronoma objavio je da su pronašli nove dokaze za postojanje čitave nove klase dosad teško dohvatljiivih crnih rupa.

Crna rupa srednje veličine "odala" je svoju lokaciju proždiranjem zvijezde koja joj se suviše približila. Vjeruje se da su ovakve crne rupe 'karika koja nedostaje' u razumijevanju razvoja svemira.

Kako bi došli do ovog otkrića znanstvenici su koristili rendgenske opservatorije i znameniti teleskop Hubble.

- Crne rupe srednje veličine vrlo su teško vidljive i izuzetno je važno pomno ih promotriti kako bismo isključili moguća alternativna objašnjenja njihovih postojanja - rekla je dr. Dacheng Lin sa Sveučilišta New Hampshire koja je vodila ovu studiju, piše BBC. Dodala je da je ovdje od presudne važnosti bila uporaba teleskopa Hubble.

Crne rupe koje je teško otkriti

Veliku ulogu odigrao je i opservatorijski satelit koji je 2006. odaslao snažnu rendgensku zraku u svemir. To je učinjeno kako bi se objasnio jedan od dva scenarija - ili se radi o crnoj rupi koja proždire zvijezdu ili o neutronskoj zvijezdi unutar naše galaksije koja se prirodno hladi. Neutronske su zvijezde, objašnjava BBC, ostaci ranije eksplodiranih zvijezda.

Kako bi došli do jasnog odgovora, teleskop Hubble usmjerili su prema navedenoj zraci kako bi precizno ustanovili lokaciju nove crne rupe. Dobili su pritom čvrste dokaze kako povratne X-zrake ne dolaze sa Mliječne staze već iz udaljene zvijezde iz različite galaksije.

Dosad su se u našoj i susjednim galaksijama uglavnom pronalazile takozvane "supervelike" crne rupe. Naša Mliječna staza dom je masivnoj crnoj rupi pod imenom Sagittarius A. No, manje crne rupe dosad je bilo jako teško otkriti, dijelom i zato što su slabije aktivne nego njihove veće "sestre". Bilo je potrebno da se jedna od njih aktivira kako bi je znanstvenici "uhvatili".

Pritom valja razjasniti da ni ove crne rupe nisu baš malene - ona koju su znanstvenici sada otkrili ima masu oko pedeset tisuća puta veću od Sunca, javlja BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. kolovoz 2022 00:21