‘BOMBA‘ S HARVARDA

‘Ovo bi mogli biti prvi čvrsti dokazi da se izvanzemaljska letjelica srušila na naš planet!‘

Mogući ostaci vanzemaljske letjelice prema poznatom fizičaru s Harvarda

 /Avi Loeb/medium
Otkriće kugli u blizini obale Nove Gvineje dolazi usred sve veće pozornosti američkog Kongresa prema NLO-ima

Vrhunski fizičar s Harvarda tvrdi da je možda otkrio ostatke vanzemaljske ‘svemirske letjelice‘ na dnu oceana, piše Daily Mail.

Profesor Avi Loeb — predstojnik odjela za astronomiju na Harvardu od 2011. do 2020. i sada voditelj Galileo projekta sveučilišta Ivy League koji traga za vanzemaljcima — dva je tjedna pretraživao dno Tihog oceana u potrazi za fragmentima meteora iz 2014. koji se srušio u blizini Papue Nove Gvineje. Vjeruje se da je meteor, nazvan IM1, potjecao iz međuzvjezdanog prostora.

Njegov tim je pronašao 50 sićušnih željeznih fragmenata u obliku kugle, za koje je rekao da su morali biti iz ‘prirodnog okruženja različitog od Sunčevog sustava ili izvanzemaljske tehnološke civilizacije.‘ Profesor Loeb godinama tvrdi da je Zemlju možda posjetila međuzvjezdana tehnologija.

Godine 2017. međuzvjezdani objekt nazvan Oumuamua prošao je kroz Sunčev sustav i dok većina znanstvenika vjeruje da je to bio prirodni fenomen, profesor Loeb je tvrdio da je možda vanzemaljskog podrijetla.

Nakon otkrića Oumuamua 2017. profesor Loeb tvrdio je – unatoč brojnim kritikama – da je više međuzvjezdanih objekata vjerojatno projurilo pokraj Zemlje.

U prilog mu je išlo kada je jedan student 2019. otkrio da je vatrena kugla velike brzine iz 2014., meteor IM1, također imala međuzvjezdano podrijetlo, prethodeći Oumuamui.

Trenje zraka rasprsnulo je IM1 u plamenu u zraku dok se spuštao prema Zemlji, ostavljajući za sobom trag kapljica rastaljenog željeza. To se dogodilo 8. siječnja 2014. godine.

image

Avi Loeb

Jemal Countess/Getty Images/Profimedia/Jemal Countess/getty Images/profimedia

Otkriće da se ovi međuzvjezdani metalni fragmenti mogu izvući iz Pacifika snažnim magnetima dovelo je do najnovije misije Loeba i njegovog tima Galileo.

- S obzirom na veliku brzinu IM1 i nenormalnu materijalnu snagu,‘ rekao je Loeb za Fox News Digital ovog tjedna, ‘njegov je izvor morao biti prirodno okruženje različito od Sunčevog sustava ili izvanzemaljska tehnološka civilizacija.

IM1, primijetio je Loeb, ‘zapravo je čvršći i ima snagu materijala koja je veća od svih svemirskih stijena koje je NASA popisala. To ga čini prilično neobičnim.‘

Nije odbacio ideju da bi ovi misteriozni ostaci željeza iz IM1 mogli biti prvi čvrsti dokaz da se ‘svemirska letjelica‘ iz ‘izvanzemaljske tehnološke civilizacije‘ srušila na naš planet.

Dvadesetak ljudi, uključujući znanstvenike s harvardske ekspedicije Galileo Project Expedition, brodsku posadu i autore dokumentarnih filmova isplovili su iz otočnog grada Lorengaua 14. lipnja na brodu Silver Star.

Tijekom svog dvotjednog putovanja Pacifikom, koje završava kasnije ovog tjedna, tim Galilea pretražio je morsko dno u potrazi za znakovima krhotina IM1, vukući dubokomorsku magnetsku opremu duž posljednje poznate putanje vatrene kugle.

- Kuglice su pronađene prvenstveno duž najvjerojatnije putanje IM1‘, primijetio je Loeb u nedavnom zapisu u javnom dnevniku objavljenom na Medium.com, ‘a ne u kontrolnim regijama daleko od njega.‘

Istraživači su donijeli instrumente za preliminarnu analizu na brod Silver Star, ali pravi će posao započeti kada Loebov tim prouči misteriozne željezne kugle s više precizne laboratorijske opreme kod kuće.

Otkriće kugli u blizini obale Nove Gvineje dolazi usred sve veće pozornosti američkog Kongresa na NLO-e.

Ovaj tjedan, senator Marco Rubio otkrio je da je čuo od visokih dužnosnika da SAD vodi nekoliko ilegalnih skupljanja ostataka NLO-a koji su se srušili.

Ali bilo da se pokaže da je objekt inteligentno izrađen ili da je prirodnog porijekla, Loeb je rekao da je pronalazak materijala izvan našeg sunčevog sustava od strane njegove grupe već ‘povijesan‘ i ‘uspješan‘.

Loeb je izazvao kontroverze, a potrošio je milijune u neovisnom financiranju zbog svoje potrage za svemirskim materijalima koji bi mogli biti dokazi ili artefakti vanzemaljskih civilizacija koje istražuju naš sunčev sustav.

Prošle su godine znanstvenici i povjerljivi tehničari iz američkog svemirskog zapovjedništva potvrdili Loebove i Sirajove proračune o međuzvjezdanoj putanji IM1, izvijestivši u službenom pismu NASA-i da su 99,999 posto sigurni da je objekt došao izvan dometa našeg sunca.

Loebovi kritičari u svijetu astronomije i astrofizike izrazili su skepticizam prema ovoj ideji, kao i prema profesorovoj teoriji da bi IM1 mogao biti sastavljen od željeza, ali se i u ovom detalju pokazalo da su pogriješili.

Loeb i njegov tim saznali su da je željezo ‘dominantni sastojak‘ kemijskog sastava IM1 kugli zahvaljujući analizi rendgenskom fluorescentnom spektroskopijom.

Nalazi negiraju tvrdnje astrofizičara s kanadskog Instituta za istraživanje Zemlje i svemira, koji su tvrdili da je njihovo računalno modeliranje ponašanja IM1 prije udara ‘jako argumentirano protiv željeznog objekta.‘

U laboratoriju, Loeb i njegov tim utvrdit će što bi atomski elementi i izotopi iz ostataka sudara IM1 mogli otkriti o mjestu nastanka međuzvjezdanog objekta ili možda čak i o njegovim vanzemaljskim tvorcima.

- Ovo nikada prije nije učinjeno, rekao je Loeb. - Nikad nismo dobili paket na kućni prag od kozmičkog susjeda. Ovo bi moglo biti prvi put da se ljudi dočepaju međuzvjezdanog materijala, rekao je, piše Daily Mail.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:47