VRUĆE STATISTIKE

Ovo desetljeće je najtoplije u povijesti mjerenja

 AFP

Prvo desetljeće ovog stoljeća daleko je najtoplije od kad je počelo mjerenje temperature u svijetu, objavio je britanski ured Svjetske meteorološke organizacije (WMO).

Prema izvješću britanskih stručnjaka 2009. će gotovo sigurno biti peta najtoplija godina u posljednjih 160 godina koliko se vode zapisi o temperaturama.

Razvoj fenomena El Nino i globalno zagrijavanje uveli su 2009. u 'Top 10'.

Američka svemirska agencija Nasa, međutim, najavljuje da će novi rekord biti postavljen kroz godinu ili dvije.

Više o klimatskim promjenama pročitajte u našem specijalu Konferencija o Klimi u Kopenhagenu

Prema izvješću WMO, predstavljenom na konferenciji o klimi koja se ovih dana održava u Kopenhagenu, globalne su temperature bile gotovo pola stupnja Celzijusovih iznad dugogodišnjeg prosjeka.

- Zabilježili smo natprosječne temperature na većini kontinenata osim u Sjevernoj Americi, izjavio je glavni tajnik Michael Jarraud i dodao da se nalazimo u trendu zatopljenja.

Stručnjaci ističu da su temperature od 2000. u prosjeku bile za 0,18 stupnjeva Celzijusovih više nego 1990-ih te da je isti porast zabilježen u svakom desetljeću od 1970-ih. Najtoplija zabilježena godina i dalje je 1998., međutim, u njoj je kulminirao efekt El Nino – zagrijavanje površine mora u istočnom dijelu Tihog oceana toplinom pohranjenom u morskim dubinama.

Nakon razdoblja La Nine, koja je malo snizila temperature u 2008., sada ponovno raste utjecaj El Nina i izaziva njihov porast.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 08:07