MISIJA: FUZIJA

‘Ovo je jedan od najimpresivnijih znanstvenih proboja stoljeća!‘ Neograničen izvor energije sad je korak bliže

Ilustracija

 Handout/Afp/Profimedia/Handout/afp/profimedia
Ovaj, praktično neograničeni izvor energije, mogao bi riješiti goruće energetske probleme čovječanstva

Američki znanstvenici uspjeli su po drugi put izvesti eksperiment tijekom kojeg je fuzijski reaktor proizveo više energije nego što je uloženo. Sedamdesetak godina fizičari na različite načine pokušavaju pokrenuti fuzijsku reakciju kao novi, praktično neograničeni izvor energije koji bi mogao riješiti goruće energetske probleme čovječanstva. Između ostalog, riječ je o izvoru energije koji ima zanemarivi ugljični otisak te tako osigurava zelenu budućnost.

Prvi veliki uspjeh američke skupine znanstvenika dogodio se u prosincu, kada su postali prvi koji su doista iz fuzijske reakcije dobili više energije nego što su uložili. Krajem prošlog mjeseca Lawrence Livermore National Laboratory sa sjedištem u Kaliforniji uspio je ponovo pokrenuti fuzijsku reakciju s istim uspjehom. Ovaj pokus jako je podigao optimizam kad je u pitanju približavanje dana kad bi fuzijski reaktori mogli energijom opskrbljivati energetske sustave. U ovom slučaju fuzija je postignuta korištenjem lasera koji je zagrijavao izotopa deuterijuma i tritijuma do tako ekstremni temperatura da je došlo do fuzije nukleusa te oslobađanja helija, kao i velike količine energije u formi neutrona. Mala šalica hidrogenskog goriva na ovaj način može osiguravati gorivo za jedno kućanstvo stotinama godina.

„Najšire proučavan pristup, poznat kao magnetsko ograničenje, koristi ogromne magnete za držanje goriva na mjestu dok se zagrijava do temperatura viših od sunčeve. NIF koristi drugačiji proces, nazvan inercijsko ograničenje, u kojem ispaljuje najveći laser na svijetu u sićušnu kapsulu goriva koja izaziva imploziju“, piše Financial Times.

„Ovo je jedan od najimpresivnijih znanstvenih proboja u 21 stoljeću“, izjavila je američka državna tajnica za energetiku Jennifer Granholm komentirajući eksperiment u kojem je oslobođena energija veća od 3,115MJ, što se pokazalo 150 posto više od 2,05MJ uloženih za stvaranje laserske zrake tj. pokretanje fuzije.

„Energetski dobitak u ovom kontekstu samo uspoređuje generiranu energiju s energijom u laserima, a ne s ukupnom količinom energije izvučene iz mreže za napajanje sustava, koja je mnogo veća. Znanstvenici procjenjuju da će komercijalna fuzija zahtijevati reakcije koje generiraju između 30 i 100 puta više energije u laserima. NIF također napravi najviše jedan hitac dnevno, dok bi elektrana s inercijskim ograničenjem vjerojatno trebala izvršiti nekoliko hitaca u sekundi. Međutim, poboljšani rezultat na NIF-u, koji je došao ‘samo osam mjeseci‘ nakon početnog otkrića, bio je daljnji znak da se tempo napretka povećava, rekao je jedan od ljudi koji su upoznati s rezultatima“, objašnjava FT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:23