SVJETSKI PUTNIK

'OVO JE JEDNO OD NAJDUŽIH PUTOVANJA KOJE SMO IKAD ZABILJEŽILI' Kukavica Onon za samo dva mjeseca preletio je 16 država i prešao ocean

Kukavica u letu
 ardea.com / Sven-Erik Arndt / Ardea / Profimedia
 

Znanstvenici su zabilježili jedno od najdužih ptičjih putovanja, piše BBC.

Pomoću satelita znanstvenici su pratili putovanje obične kukavice "Onon" koja je od 20. ožujka pa do kraja svibnja preletjela oko 12.500 kilometara od Zambije na jugu Afrike pa sve do Mongolije. Pritom je Onon preletio čak 16 država i preživio prelazak preko Indijskog Oceana koji je prošao bez stajanja.

Onon je jedna od pet kukavica čije su putovanje znanstvenici pratili, ali u jedno i jedina za koju su mogli potvrditi da je zaista došla do svojeg cilja. Njegov "kolega", kukavica Bayan, nije bio te sreće. On se otisnuo blizu Mt. Kilimandžara i dospio sve do sjevera Kine gdje je uginuo ili od iscrpljenosti ili je završio kao plijen neke druge ptice.

Bayan je prošao 10.000 kilometara u samo dva tjedna, zbog čega znanstvenici vjeruju da je u Kinu stigao toliko umoran i gladan da nije bio u stanju na vrijeme reagirati na opasnost.

- Iz ovog je vidljivo da ptice mogu prijeći ogromne udaljenosti i da pritom točno znaju iskoristi pogodne vremenske uvjete, naročito vjetar, kako bi prešle Indijski ocean. No, očito je da im na putu i prijeti niz opasnosti, od predatora do gladi - kaže dr. Chris Hewson, jedan od znanstvenika na projektu.

Inače, Ononovo putovanje zaljubljenici u ptice su pasionirano pratili putem društvenih mreža:

- Ovaj mališan je letio kad mi ne možemo, otkrio nam je divna mjesta. Obožavam ga! - napisao je jedan korisnik Twittera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:34