VELIKI USPJEH

Ovo je troje dobitnika Nobela za fiziku: ‘Omogućili su nam da se pozabavimo temeljnim pitanjima‘

Dobitnici Nobelove nagrade za fiziku

 Jonathan Nackstrand/Afp/Profimedia/Jonathan Nackstrand/afp/profimedia
Troje laureata podijelit će nagradu od oko milijun dolara

Dobitnici ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziku su Pierre Agostini, Ferenc Krausz i Anne L‘Hullier, objavio je Nobelov odbor Švedske kraljevske akademije znanosti u Stockholmu.

"Troje laureata Nobelove nagrade za fiziku 2023. prepoznati su po svojim eksperimentima koji su čovječanstvu dali nove alate za istraživanje svijeta elektrona unutar atoma i molekula. Pierre Agostini, Ferenc Krausz i Anne L‘Huillier demonstrirali su način stvaranja iznimno kratkih impulsa svjetlosti koji se mogu koristiti za mjerenje brzih procesa u kojima se elektroni kreću ili mijenjaju energiju", navodi se u priopćenju Nobelova odbora.

Rad troje laureata fokusiran je eksperimentalne metode koje generiraju atosekundne impulse svjetlosti za proučavanje dinamike elektrona u materiji. Atosekunda je trilijuntni dio sekunde, odnosno milijarditi dio milijarditog dijela sekunde. Mats Larsson, član Nobelovog odbora za fiziku, pojasnio je da je omjer jedne sekunde prema jednoj atosekundi jednak omjeru starosti svemira prema jednoj sekundi.

Pierre Agostini doktorirao je na Sveučilištu Aix-Marseille u Francuskoj, a sada profesor emeritus na Državnom sveučilištu Ohio u Columbusu. Ferenc Krausz rođen je u Mađarskoj, a doktorirao je na Bečkom tehnološkom sveučilištu. Direktor je Instituta Max Planck za kvantnu optiku i profesor eksperimentalne fizike na Sveučilištu Ludwig-Maximilians u Munchenu. Anne L‘Hullier rođena je u Parizu gdje je doktorirala na Sveučilištu Pierre i Marie Curie. Profesorica je na Sveučilištu Lund u Švedskoj te tek peta žena koja je dobila Nobelovu nagradu za fiziku. U trenutku kad su je nazvali iz Švedske kraljevske akademije, držala je predavanje studentima. - Zadnjih pola sata mog predavanja bilo je malo teško za odraditi…Za mene je poučavanje jak,o jako važno - rekla je novinarima Anne L‘Hullier. Troje laureata podijelit će nagradu od oko milijun dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:11