TEMPERATURE

OVO LJETO SRUŠENO JE ČAK 400 REKORDA U Hrvatskoj je ljeto bilo 2,2 stupnja toplije od prosjeka

Vrućina u Zagrebu
 Damjan Tadic / CROPIX

Ovo ljeta zabilježeno je gotovo 400 najviših temperatura u povijesti. Od početka svibnja do kraja kolovoza u 29 zemalja sjeverne hemisfere temperature zraka su divljale.

U Francuskoj je zabilježena temperatura od 46 Celzijevih stupnjeva, a rekordi su pali i u Njemačkoj, Nizozemskoj, Belgiji, Velikoj Britaniji i Luksemburgu. Trećina svih najviših temperatura je zabilježena upravo u Njemačkoj, Francuskoj i Nizozemskoj. Analizu je proveo klimatski institut u Kaliforniji Berkeley Earth, koristeći podatke s meteoroloških stanica tijekom posljednjih 40 godina.

Tri dijela

Podaci su podijeljeni u tri dijela - najviše temperature ikad u povijesti, najviše u promatranom mjesecu i najviše u promatranom određenom danu. Pokazalo se da je oko 1200 mjesta zabilježilo rekorde u promatranom mjesecu. Što se tiče Hrvatske, i ona ulazi u listu 29 zemalja u kojima je temperatura zraka bila najviša otkad su počela mjerenja. Podaci pokazuju da je u Hrvatskoj temperatura bila viša za 2,2 Celzijeva stupnja. Prosječna temperatura u srpnju u Zagrebu je bila 22,9 °C, što je za 2,4 stupnjeva više nego 1900. godine. Berkeley Earth predviđa da će, ako se ovako nastavi, hrvatska metropola 2100. godine dosegnuti 23,5 °C.

“Određena mjesta u Europi imaju povijest mjerenja temperature zraka unazad 150 godina. Čak i na tim mjestima zabilježeni su novi rekordi”, rekao je za BBC vodeći znanstvenik s Berkeley Eartha, dr. Robert Rohde.

Klimatske promjene su vidljive i izvan Europe. U Sjedinjenim Američkim Državama podaci pokazuju da je postignuto više od 30 rekorda, a u Japanu je jedanaest ljudi umrlo zbog posljedica toplinskog udara.

“Kako se Zemlja zagrijava, tako stanicama za mjerenje temperatura postaje jednostavnije bilježiti rekorde. U prošlosti smo vidjeli samo oko dva posto svih stanica da bilježe nove rekorde. Ali, u zadnje vrijeme, poput 2019. godine, vidimo više od pet posto svih stanica da bilježe najviše temperature u povijesti”, rekao je Rohde.

Budućnost

Podaci su pokazali da je srpanj 2019. godine najtopliji mjesec ikad, uspoređujući isto razdoblje kroz povijest. Dosad je taj rekord držao srpanj u 2016. godini, ali ga je ovogodišnji prestigao za 0,04 °C. Znanstvenici se slažu da su ovo pokazatelji da će se Zemlja u budućnosti još više zagrijavati. Klimatske promjene utječu na život na planetu, a posljedica su ljudskog ponašanja.

“Ovaj srpanj bio je toliko ekstreman u kontinentalnoj zapadnoj Europi da smo zaključili kako bi zabilježeni podaci bili malo vjerojatni bez klimatskih promjena”, rekao je dr. Friederike Otto, direktor instituta Environmental Change na Sveučilištu Oxford.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:46