A23a NA SLOBODI

Ovo se ne pamti punih 35 godina: Najveći ledeni brijeg na svijetu se odvojio od Antarktike!

 Olivier Morin/Afp
Ogromna santa leda bila je nasukana u Weddellovom moru više od tri desetljeća, oslobodila se prošli tjedan i sada pluta oceanom

Oko 13 tisuća kilometara udaljen od Dubaija, gdje se održava summit UN-a o klimi i zagrijavanju planeta, najveći ledeni brijeg na svijetu pomiče se prvi puta u više od 35 godina. Kolosalna veličina najveće sante na svijetu, poznate kao A23a, navela je znanstvenike da je prozovu "megabergom". Nedavno su britanski istraživači na brodu RRS Sir David Attenborough imali bliski susret s ovom santom koja je triput veća od New Yorka i dvostruko veća od Londona.

Ogromna santa bila je nasukana u Weddellovom moru više od tri desetljeća, oslobodila se prošli tjedan i sada pluta oceanom blizu Antarktike. Brod RRS Sir David Attenborough, na putu za Antarktiku na svoju inauguralnu znanstvenu misiju, naišao je na A23a nedaleko od vrha Antarktičkog poluotoka.

Znanstvenici na misiji mogli su osobno pregledati santu i javno objaviti fotografiju zabilježenu dronom. Površina sante je oko 4000 četvornih kilometara, što je veće od mnogih svjetskih gradova koji broje više od 10 milijuna stanovnika.

Andrew Meijers, glavni znanstvenik na istraživačkom brodu, zahvalan je što su dobro predvidjeli putanju A23a. "Na brodu je bio dobar tim koji je iskoristio ovu priliku", rekao je Meijers, a prenio Associated Press.

Santa je privukla globalnu pozornost kada je prošli tjedan otplutala iz Weddellova mora u Južni ocean. Nakon što se 1986. godine odvojila od Filchnerova ledenog grebena na zapadnom dijelu Antarktike, ostala je pričvršćena na morskom dnu sve donedavno, dok se nije oslobodila. Očekuje se da će A23a antarktička cirkumpolarna struja odnijeti u znanstvenim krugovima poznatu "uličicu santi", usmjeravajući ga uobičajenom rutom prema antarktičkom otoku Južna Georgia.

Važnost putovanja A23a je u njegovu potencijalu da osigura hranjive tvari vodama kojima prolazi, potičući napredne ekosustave u manje produktivnim područjima. Laura Taylor, biogeokemičarka misije, istaknula je važnost prikupljenih uzoraka u razumijevanju utjecaja takvih kolosalnih santi na život u moru i ravnotežu ugljika u oceanu.

Prema znanstvenicima, odvajanje santi s ledenih polica dio je prirodno-životnog ciklusa ledenjaka.

RRS Sir David Attenborough, nazvan po slavnom britanskom prirodoslovcu, na desetodnevnoj je znanstvenoj ekspediciji u sklopu većeg projekta u kojem istražuje kako antarktički ekosustavi i morski led utječu na globalne oceanske cikluse ugljika i hranjivih tvari. Istraživački institut polarnih prostora British Antarctic Survey predviđa da će ova otkrića pridonijeti boljem razumijevanju načina na koji klimatske promjene utječu na Južni ocean i njegove rezidentne organizme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 12:46