PROCES IDE DALJE

Oxford nastavlja ispitivanje cjepiva koje je bilo prekinuto zbog misteriozne bolesti ispitanika

Ilustracija
 Vincenzo Pinto
Sveučilište, koje na razvoju cjepiva radi s tvrtkom AstraZeneca, nije objavilo kojeg se točno datuma ispitivanja nastavljaju

Klinička ispitivanja cjepiva za koronavirus, koja u suradnji sa sveučiilištem Oxford provodi tvrtka AstraZeneca, nastavljena su, nakon što je britansko Medicinsko regulatorno tijelo za lijekove (MHRA) potvrdilo da su ona sigurna, objavila je tvrtka u subotu.

Ispitivanja eksperimentalnog cjepiva u kasnoj fazi, jednog od najnaprednijih među brojnim kandidatima na čijem se razvoju radi, privremeno su prekinuta ovaj tjedan pošto se jedan od sudionika u britanskoj skupini ispitanika razbolio.

S Oxforda su prvobitno objavili da se volonter neobjašnjivo razbolio, a kasnije su još dodali da je riječ o upalnim promjenama kralježničke moždine zbog koje je privremeno prekinuta treća faza ispitivanja jednog od favorita za cjepivo protiv koronavirusa.

"Zbog standardnog postupka pregleda pacijenta privremeno je obustavljeno cijepljenje volontera da bi neovisni odbori i međunarodni regulatori mogli ponovno proučiti sve sigurnosne parametre", objavili su iz tvrtke AstraZenece.

"Neovisni odbor Ujedinjenog Kraljevstva zaključio je svoju istragu te MHRA-u preporučio da se ispitivanja u Velikoj Britaniji mogu sa sigurnošću nastaviti".

U priopćenju tvrtke stoji da u ovom trenutku ne može objaviti medicinske i farmaceutske pojedinosti o slučaju.

"Svi sudionici ispitivanja na vrijeme će dobiti relevantne informacije koje će biti objavljene i u globalnim kliničkim registrima u skladu s regulatornim standardima".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. lipanj 2023 01:57