REVOLUCIONARNI ZAHVAT

Pacijentu presadili srce genetski modificirane svinje: ‘Oduševljeni smo, ovo nikada prije nije učinjeno!‘

 University of Maryland School of Medicine
Novo srce funkcionira, a liječnici pomno prate znakove koji bi mogli upućivati na to da tijelo odbacuje organ

Srčanom bolesniku iz Marylanda kirurzi su presadili srce genetski modificirane svinje, a ovaj revolucionarni zahvat dao je nadu stotinama tisuća pacijenata s bolesnim organima.

To je, naime, bila prva uspješna transplantacija svinjskog srca u čovjeka.

Osmosatna operacija obavljena je u petak u Baltimoreu, a pacijent David Bennett (57) osjećao se dobro u ponedjeljak, tvrde kirurzi Medicinskog centra na Sveučilištu Maryland.

- Stvara puls, stvara pritisak, to je njegovo srce - rekao je dr. Bartley Griffith, šef programa transplantacije srca u Medicinskom centru, koji je izveo operaciju.

- Radi i izgleda normalno. Oduševljeni smo, ali ne znamo što nam nosi sutra. Ovo nikada prije nije učinjeno - istaknuo je.

Znanstvenici su dosad grozničavo radili na razvoju svinja čije organe ljudsko tijelo neće odbaciti, a istraživanje je ubrzano u prošlom desetljeću novim tehnikama kloniranja i uređivanja gena.

Ova transplantacija srca obavljena je samo nekoliko mjeseci nakon što su kirurzi u New Yorku uspješno transplantirali bubreg genetski modificirane svinje na moždano mrtvu osobu.

Istraživači se nadaju da će ovakvi postupci pokrenuti novu eru u medicini i da će više od pola milijuna Amerikanaca koji čekaju bubrege i druge organe dobiti zamjenske.

- Ovo je prijelomni događaj - rekao je dr. David Klassen iz Ujedinjene mreže za dijeljenje organa, koji je ranije radio kao transplantacijski kirurg na Sveučilištu Maryland.

- Počinju se otvarati vrata koja će, vjerujem, dovesti do velikih promjena u načinu na koji liječimo zatajenje organa - kazao je, no upozorio da će biti potrebno još puno vremena da ovakva terapija 'sazri'.

image
University of Maryland School of Medicine

Istaknuo je da postoje mnoge prepreke koje treba prevladati prije nego što se takav postupak može naširoko primijeniti, napominjući da se odbacivanje organa događa čak i kada se transplantira dobro usklađeni organ ljudskog donora.

David Bennett se odlučio na eksperimentalno liječenje jer bi u suprotnom umro s obzirom na to da je iscrpio druge tretmane, a bio je suviše bolestan da bi se srce dobio od darivatelja.

Njegova prognoza je trenutno neizvjesna. Bennett je još uvijek povezan s aparatom koji ga je održavao na životu prije operacije, ali to nije neobično za novog primatelja presađenog srca, ističu stručnjaci.

Novo srce funkcionira i već obavlja većinu posla, a njegovi liječnici rekli su da bi ga u utorak mogli skinuti s aparata.

image
University of Maryland School of Medicine

Pomno se prate znakovi koji bi mogli upućivati na to da njegovo tijelo odbacuje novi organ, ali prvih 48 sati, koji su kritični, prošli su bez incidenata.

Bennett se također nadzire i zbog infekcija, kao što je svinjski retrovirus koji se može prenijeti na ljude, iako se rizik smatra malim.

- Bilo je ili umrijeti ili napraviti ovu transplantaciju. Želim živjeti i to je moj posljednji izbor - rekao je Bennett prije operacije.

image
University of Maryland School of Medicine

Svinja čije je srce presađeno u Bennetta imala je 10 genetskih modifikacija. Četiri gena su inaktivirana, uključujući i gen zbog kojeg ljudsko tijelo odbacuje organ. Inaktiviran je i gen zaslužan za rast, kako bi se spriječilo da svinjsko srce nastavi rasti nakon što je implantirano. Osim toga, šest ljudskih gena umetnuto je u genom svinje donora, a modifikacije su osmišljene kako bi svinjski organ bio podnošljiviji za ljudski imunološki sustav.

Tim je koristio i novi eksperimentalni lijek kako bi suzbio Bennettov imunološki sustav i spriječio odbacivanje organa. Također je koristio novi stroj za perfuziju kako bi svinjsko srce bilo prokrvljeno i tako se sačuvalo do operacije.

image

Svinjsko srce prije uklanjanja iz svinje

University of Maryland School of Medicine
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 13:17